Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki
Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.

Reklama:    
weterynarz warszawa bielany  
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja    ProfilProfil   PWPW   ZalogujZaloguj 
Prognozy dla WIG20
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> GPW - bieżąca sytuacja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
KChodorowski

PostWysłany: Wtorek, 22 Wrzesień 2009, 12:21    Temat postu: Prognozy dla WIG20 Odpowiedz z cytatem

Witam,

zakładam nowy temat, w którym (mam nadzieję Wink )będziemy opisywać nasze przemyślenia i prognozy na najbliższy czas dla flagowego z naszej GPW, czyli WIG20.

Gwoli wprowadzenia do mojego "rynkowego" punktu widzenia zapraszam do lektury tejże analizy: http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-1737-71.html

obecnie sytuację widzę w ten oto sposób:

"Patrząc na ostatnie poczynania rynku nie sposób nie zauważyć, że byki zaciekle bronią wsparcia, jakim jest linia szyi formacji odwróconej głowy i ramion. Niewykluczone zatem, że to właśnie te rejony są punktem zwrotnym, w którym zakończy się obecna korekta (C?). Gdyby tak było, to mielibyśmy do czynienia z najpopularniejszą elliottowską korektą, czyli prostym ABC.

Na chwilę obecną niestety dość ciężko jest to stwierdzić, gdyż rynek nie pokazał nam jeszcze swojej siły. Nie wykreślił bowiem żadnej pozytywnej formacji, która mogłaby potwierdzić pro wzrostowe zapędy indeksu. Z drugiej jednak strony, inwestor powinien być elastyczny i umieć dostosować się do rynku na bieżąco. Dlatego też w najbliższym czasie sugerowałbym uzbroić się w… cierpliwość.

Jeżeli rzeczywiście skończyła się nasza korekta, to w perspektywie najbliższych kilku sesji powinniśmy zacząć zbierać siły i nieśmiało zbliżać się w rejony szczytu fali B, po czym dynamicznie go pokonać. Z drugiej strony, gdyby ABC dalej się kreśliło (o czym będzie świadczyć zjazd poniżej 2087,15 punktów) wówczas spadniemy jeszcze niżej – niewykluczone, że w rejony 2000 punktów i dopiero wtedy ruszymy w stronę 2500 punktów.

Osobiście bardziej bym się skłaniał w stronę stwierdzenia, że jeszcze chwilę się „pokisimy”, a następnie rześko ruszymy w kierunku 2500 punktów. Na korzyść tego stwierdzenia przemawia fakt zacieśniania się wstęg Bollingera, co zazwyczaj poprzedza dynamiczne ruchy rynków."

wykres: http://www.compentia.pl/images/NAT/nat_20092009.jpg

*dzisiaj ładnie wybijamy się w stronę północną, zbliżyliśmy się nawet do szczytu fali B. W związku z tym wydaje mi się, że w najbliższych dniach będziemy testować ten opór, którego sforsowanie otworzy nam drogę do kolejnych hopek Smile

Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Reklama
KChodorowski

PostWysłany: Niedziela, 27 Wrzesień 2009, 20:40    Temat postu: Re: Prognozy dla WIG20 Odpowiedz z cytatem

"Nie jest źle, ale czy aby na pewno? Pierwszy krok w kierunku 2500 punktów już uczyniliśmy, mianowicie przebiliśmy szczyt korekty B. Radość z tego faktu trochę zepsuło to, że zaraz po tym wyczynie rynek się cofnął i wykreślił pro spadkową formację spadającej gwiazdy (różowa strzałka). Co z tym fantem zrobić? Zapraszam do lektury!

Według mnie nie ma się specjalnie czego obawiać. Proszę zauważyć, że wszystko dzieje się w okolicach bardzo ważnego szczytu z końca sierpnia bieżącego roku. Jest to o tyle istotna informacja, że chwilę przed albo chwilę po wybiciu istotnego ekstremum rynek się cofa. W związku z tym, obecne poczynania WIG20 odczytuję raczej jako łapanie oddechu przed dynamicznym jego sforsowaniem, aniżeli zapowiedź odwrócenia trendu.

Kolejnym argumentem potwierdzającym moją tezę jest fakt, że ostatnim, silnym wzrostom towarzyszyły bardzo duże obroty. Oznacza to, że byki w dalszym ciągu nie dają za wygraną i mają chrapkę na co najmniej jeszcze jedną mocną ofensywę. Dodatkowo na korzyść mocnego uderzenia w którymś z kierunków przemawia zacieśnianie się wstęg Bollingera. Obecnie ocieramy się o górną, zatem logiczne wydaje się oczekiwanie, że ruch ten nastąpi w kierunku północnym.

Warto także wspomnieć o aspekcie psychologicznym pozytywnie wpływającym na zachowanie inwestorów. Jest nim niewątpliwie formacja odwróconej głowy i ramion (niebieskie RGR), która formowała się w okresie listopad 2008 – lipiec 2009 roku. O jej silnym wpływie na rynek świadczy choćby fakt, że to linia szyi ustanowiła dołek ostatniej korekty ABC."

wykres: http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-1794-9.html
Powrót do góry
KChodorowski

PostWysłany: Poniedziałek, 5 Październik 2009, 10:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moja najnowsza analiza:

"Jeżeli chodzi o moje zapatrywania na rynek, to nie będę ukrywać, że od mojej ostatniej analizy wiele się one nie zmieniły. Wyznaję zasadę „trend is you friend”, a nie da się ukryć, że tendencję od kilku miesięcy ewidentnie mamy wzrostową. Dlatego też w dalszym ciągu w pierwszej kolejności będę szukać okazji do gry na szczyty. Nie będę również ukrywać, że mamy obecnie do czynienia z ostatnimi podrygami wzrostowymi indeksu(ów). Zanim jednak nadejdą silne spadki wydaje mi się, że jeszcze trochę urośniemy.

No właśnie, jeszcze trochę urośniemy. Zanim to się stanie, musimy gdzieś się odbić. I tutaj dobrym miejscem wydaje mi się być wsparcie, jakim jest linia szyi (niebieska linia) odwróconej formacji głowy i ramion. Na korzyść tego stwierdzenia przemawia fakt, że już kilkukrotnie nasz flagowy indeks odbijał się od niej, po czym ochoczo ruszał na północ. Niewykluczone, że tak będzie i tym razem, wszak historia lubi się powtarzać.

Cel minimum, jaki stoi przed rynkiem, to nowy lokalny szczyt (stary to 2317,07 pkt. z 25 sierpnia). Wydaje mi się jednak, że byki na tym nie poprzestaną. Realnym zasięgiem jest zniesienie 41,4% (2360 – 2370 pkt.) całego dotychczasowego spadku. Bardzo możliwe, że kupujący pokuszą się również o atak psychologicznej bariery 2500 pkt., gdzie powinna się stoczyć decydująca o dalszych losach WIG20 batalia.

Na korzyść mocnego uderzenia w najbliższych dniach przemawia fakt sukcesywnego zacieśniania się wstęg Bollingera, co zazwyczaj poprzedza silne ruchy rynku. Jako wyznawca, wspomnianej zasady „trend following”, skłaniam się w stronę uderzenia w kierunku północnym.

Najbliższym oporem, który stoi na drodze do nowego szczytu, jest maksimum formacji spadającej gwiazdy (różowa strzałka), czyli wartość 2296,92 pkt. Natomiast spadek indeksu poniżej psychologicznych 2000 punktów otworzy rynkowi drogę do okolic 1750 – 1780 pkt."

wykres: http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-1828-71.html
KChodorowski

PostWysłany: Poniedziałek, 12 Październik 2009, 9:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kolejny NAT:

"Miniony tydzień był udany dla rodzimych inwestorów. W ciągu pięciu sesji WIG20 zyskał 3,13%, co należy uznać za całkiem przyzwoity wynik. Czy najbliższych kilka sesji będzie równie – a może jeszcze bardziej – optymistycznych, jak te ostatnie? Sprawdźmy!

Patrząc na ostatnie poczynania WIG20 na uwagę zasługuje kilka faktów. Po pierwsze, po raz kolejny indeks odbił się od wsparcia, jakim jest linia szyi (niebieska linia) odwróconej formacji głowy i ramion. Dodatkowo, w ostatnich dniach na wykresie wykreślił się złowrogi układ podwójnego szczytu (niebieskie strzałki). Należy jednak zaznaczyć, że jeszcze się on nie aktywował. Stanie się tak w momencie, w którym kurs spadnie poniżej wartości 2175,4 pkt. Otworzy nam się wówczas droga do poziomu 2130 pkt., czyli… okolic wspomnianej wcześniej linii szyi.

Nie będę jednak ukrywać, że fakt narysowania się układu podwójnego szczytu odczytuję raczej jako pozytywną wiadomość. Mianowicie wydaje mi się, że w najbliższych dniach powinniśmy spróbować zanegować ową formację, czyli wybić się ponad pierwszy szczyt (2235,48 pkt.). Gdy tak się stanie, to rynek powinien znacznie przyspieszyć swój marsz w kierunku północnym. W związku z tym w perspektywie kilku najbliższych dni wydaje mi się, że jeszcze trochę urośniemy.

Warto zauważyć, że na korzyść tezy o szybkim ruchu w którąś ze stron przemawia fakt dalszego zacieśniania się wstęg Bollingera. Jak już wspomniałem, jestem zdania, że będzie to kierunek północny. Nie zapominajmy bowiem, że w dalszym ciągu poruszamy się w trendzie wzrostowym. Jako wyznawca zasady „trend is your friend” niemalże z uporem maniaka będę twierdzić, że jeszcze trochę urośniemy."

wykres:http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-1831-9.html
KChodorowski

PostWysłany: Poniedziałek, 19 Październik 2009, 14:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najnowsza analiza WIG20:

"Stało się! Po wielu tygodniach męczarni inwestorom wreszcie udało się wybić nowy wielomiesięczny szczyt. Rynek dotarł do poziomu 2325,82 pkt., po czym zaczął… spadać. Czy to oznacza koniec wzrostów? Wręcz przeciwnie! Wydaje mi się, że w perspektywie kilku najbliższych sesji spróbujemy zaatakować rejony 2400 pkt., a później nawet 2500 pkt.

Pierwszą rzeczą na jaką powinniśmy zwrócić uwagę analizując wykres jest „wymęczone” wybicie formacji podwójnego szczytu (niebieskie strzałki). Pisząc „wymęczone” miałem na myśli wybijanie go w kilku próbach. Pierwsza okazała się nieskuteczna, gdyż zaraz po tym fakcie kurs się lekko cofnął. Dopiero druga zakończyła się efektownym ruchem wzrostowym. Co to wszystko oznacza?

Znawcy teorii fal Elliotta zapewne odczytają ten fakt, jako kreślenie się kolejnych podfal impulsu wzrostowego. Według oznaczeń, które przyjąłem znajdujemy się obecnie w małej piątej fali trzeciej podfali dużej trzeciej fali. Brzmi strasznie, niemniej proszę mi wierzyć, że nie ma się czego obawiać. Mówiąc prościej, oznacza to, że już wkrótce powinniśmy być świadkami wybijania kolejnych wielomiesięcznych szczytów. Zostało nam jeszcze bowiem do narysowania kilka fal.

W perspektywie najbliższych kilku sesji spodziewam się wybicia szczytu małej trzeciej fali (różowe oznaczenie), czyli wartości 2325,82 pkt. Niewykluczone, że przy tej okazji kurs dobrnie w rejony zniesienia 41,4% (okolice 2370 pkt.) całego dotychczasowego spadku. Po tym fakcie powinna nastąpić większa korekta, którą będzie czwarta podfala (zielone oznaczenie) dużej trójki. "

wykres: http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-1833-9.html
KChodorowski

PostWysłany: Wtorek, 27 Październik 2009, 20:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najnowsza "Niedzielna Analiza Techniczna"

"Kolejny tydzień i kolejne wzrosty. Tak najprościej można opisać ostatnie poczynania naszego flagowego indeksu. Czy najbliższy tydzień upłynie nam równie pozytywnie, co ostatnie? Sprawdźmy!
Patrząc na zeszłotygodniowe poczynania WIG20 na uwagę zasługuje dynamiczne wybicie oporu, jakim było zniesienie 41,4% całego dotychczasowego spadku. Jest to bardzo istotna informacja, gdyż niewątpliwie świadczy o sile rynku. Nie będę zatem ukrywać, że tylko utwierdziłem się w stwierdzeniu, że indeks dotrze do psychologicznej wartości 2500 pkt., gdzie to powinna stoczyć się decydująca walka o prym na parkiecie.

Obecnie rynek najprawdopodobniej jest w trakcie kreślenia małej piątej fali w trzeciej podfali fali trzeciej… Oznacza to ni mniej, ni więcej tylko tyle, że wkrótce powinny nastąpić spadki. Nie wydaje mi się jednak, aby były one głębokie. Silnym wsparciem jest minimum potencjalnej małej czwórki, które jest zarazem minimum formacji gwiazdy porannej (niebieska strzałka), czyli wartość 2261,91 pkt.

Nie zmienia to jednak faktu, że w perspektywie nieco dłuższej rynek znowu powinien ruszyć na północ. Właśnie w kierunku wspomnianych wcześniej 2500 pkt. Bardzo możliwe, że WIG20 spróbuje podejść pod 2600 pkt., gdzie to znajduje się zniesienie połowy całego dotychczasowego spadku… Ale o tym zapewne przekonamy się już niebawem"

wykres: http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-1837-9.html
KChodorowski

PostWysłany: Poniedziałek, 2 Listopad 2009, 18:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przedstawiam ostatni NAT:

"Ostatnich pięć sesji niestety nie należało do najbardziej udanych. Na przestrzeni tygodnia WIG20 stracił aż 5,7%, co niewątpliwie nie jest najlepszym wynikiem. Czy jednak mimo wszystko w perspektywie kilku najbliższych dni możemy liczyć na wzrosty? Sprawdźmy!

Patrząc na wykres naszego flagowego indeksu niestety nie można powiedzieć wielu ciepłych słów na temat jego przyszłych poczynań. Niepokojący jest fakt, że ostatni spadek doprowadził kurs poniżej szczytu hipotetycznej fali pierwszej (niebieskie oznaczenia). Oznacza to, że najprawdopodobniej mamy do czynienia z kreśleniem się piątki klinem. Mówiąc prościej, szanse na kontynuację dynamicznych wzrostów są dość niewielkie.

Nie zmienia to jednak faktu, że rynek powinien wybić jeszcze jeden lokalny szczyt (ostatni to 2416,97 pkt. z 23 października). Zanim tak się stanie obecny spadek musi się gdzieś skończyć. I tutaj mam dobre wiadomości. Proszę zauważyć, że po dotarciu indeksu w rejony 2250 pkt. rynek wykreślił pro wzrostową formację przenikania (niebieska strzałka), której minimum (2245,42 pkt.) będzie teraz pełnić rolę bardzo istotnego bastionu obronnego.

Wartość prognostyczną formacji zwiększa fakt, że w jej rejonach zbiegło się kilka silnych wsparć geometrycznych. Najważniejszymi z nich są zniesienie 61,8% ostatniego ruchu wzrostowego (czerwone fibo) oraz przeniesienie całej długości potencjalnej drugiej fali (różowe prostokąty).

Możemy zatem przypuszczać, że ostatni spadek był jedynie pierwszą podfalą korekcyjną dużej czwartej fali. Najprawdopodobniej będziemy jeszcze świadkami wykreślenia się dwóch kolejnych podfal korekcyjnych. Jeżeli rzeczywiście tak będzie, to w perspektywie kilku najbliższych sesji rynek powinien narysować wzrostową falę B, po czym spadkową C. Dopiero po tym fakcie kurs powinien śmielej ruszyć w kierunku północnym."

wykres: http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-1840-9.html
KChodorowski

PostWysłany: Poniedziałek, 9 Listopad 2009, 12:37    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najnowszy NAT:

"Przebojowy tydzień na warszawskiej GPW za nami. Ostatnich pięć sesji na rodzimym rynku niewątpliwie do najnudniejszych nie należało. Co ciekawe, pomimo całego zamieszania, w skali tygodnia wartość indeksu WIG20 pozostała na mniej więcej tym samym poziomie (w poprzedni piątek zamknęliśmy się na poziomie 2274,72 pkt., a w ten 2276,74 pkt.). Czego zatem możemy się spodziewać w niedalekiej przyszłości? Zapraszam do lektury!

Analizę zacznijmy od miejsca, w którym rynek postanowił się odbić. Otóż jak się okazało nie było ono zupełnie przypadkowe. W okolicach zeszłotygodniowego minimum (2193,87 pkt.) zbiegło się kilka silnych wsparć. Najważniejszymi z nich było zniesienie 78,6% hipotetycznej trzeciej fali (niebieskie fibo) wzmocnione przeniesieniem 141,4% długości hipotetycznej fali drugiej (czerwone fibo) oraz psychologiczny wydźwięk okrągłej wartości 2200 pkt.

Niestety w rejonach tych rynek nie pozostawił pozytywnej formacji, co niewątpliwie zmniejsza wartość prognostyczną naszego odbicia. Nie zmienia to jednak faktu, że wtorkowe minimum pełnić teraz będzie rolę pierwszego silnego poziomu wsparcia.

Obecnie kurs oscyluje wokół środkowej wstęgi Bollingera. W związku z tym w perspektywie kilku najbliższych dni spodziewałbym się zaciekłej walki o prym na parkiecie. Wielce prawdopodobne jest to, że byki spróbują zaatakować szczyt hipotetycznej trzeciej fali i ostatecznie dopełnić elliottowską strukturę. Po tym fakcie oczekuję silnego zjazdu w kierunku południowym.

Najbliższymi wsparcia, poza wcześniej wspomnianym, są minimum hipotetycznej drugiej fali (2136,65 pkt.) oraz minimum z 15 września (2087,15 pkt.). Nie będę ukrywać, że waga wrześniowego wsparcia jest znacznie większa. Jeżeli bowiem rynek je zaneguje, wówczas zanegowana zostanie także elliottowska struktura, która się do tej pory wykreśliła."

wykres: http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-1853-9.html
KChodorowski

PostWysłany: Poniedziałek, 16 Listopad 2009, 19:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ostatni NAT:

"Krótki, bo zaledwie czterosesyjny, tydzień za nami. Świąteczny nastrój udzielił się rodzimym inwestorom, co zaowocowało przeszło 3,5% wzrostem wartości WIG20 na przestrzeni tygodnia. Czy najbliższych kilka sesji upłynie nam w równie optymistycznej atmosferze? Zapraszam do lektury.
Nie będę ukrywać, że z punktu widzenia analizy technicznej wiele się dla mnie nie zmieniło. Tydzień temu napisałem, że powinniśmy mieć do czynienia z próbą podejścia pod szczyt i rzeczywiście tak było. W dalszym ciągu uważam również, że wybicie szczytu hipotetycznej trzeciej fali jest tylko kwestią czasu. Co więcej, poziom docelowy dla naszego flagowego indeksu to dla mnie dalej co najmniej 2500 punktów. Jest tylko jedno „ale”…

Analizując wykres warto zauważyć jedną istotną kwestię. Mianowicie fakt, że rynek podszedł pod ostatnie ekstremum, po czym zaczął się cofać. Wykreśliła się w ten sposób negatywna formacja podwójnego szczytu (czerwone strzałki), która w perspektywie kilku najbliższych sesji może poważnie napsuć krwi warszawskim bykom.

Z drugiej strony… Wydaje mi się, że ewentualny spadek będzie jedynie lekkim przystankiem przed ostatecznym atakiem na szczyt. Często bowiem zdarza się, że rynek tuż przed wybiciem istotnego oporu decyduje się na chwilę cofnąć w celu złapania „oddechu”. Niewykluczone zatem, że wiszące w powietrzu wybicie będzie dzięki temu bardziej dynamiczne.
Najbliższymi wsparciami są środkowa wstęga Bollingera i minimum hipotetycznej czwartej fali (2193,87 pkt.). Z kolei najistotniejszym oporem jest poziom 2416,97 pkt., czyli szczyt hipotetycznej trójki."

wykres: http://www.compentia.pl/
KChodorowski

PostWysłany: Wtorek, 24 Listopad 2009, 11:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, przedstawiam najnowszy NAT:

"Stało się proszę Państwa, stało się! W ostatni poniedziałek nasz flagowy indeks wybił szczyt hipotetycznej trzeciej fali, dopełniając tym samym elliottowską strukturę pięciu fal. Czy wobec tego kolejny giełdowy „armagedon” się rozpoczął? Zapraszam do lektury!

Przyjrzyjmy się ostatnim poczynaniom WIG20 nieco bliżej. Ze szczególnym uwzględnieniem dwóch aspektów. Po pierwsze szczytu hipotetycznej piątej fali, a po drugie z punktu widzenia całej struktury pięciu fal. Spójrzmy na wykres:

Proszę zwrócić uwagę, że w szczycie piątki mieliśmy do czynienia z pewnym psychologicznym układem. Na początku był silny wzrost (biała świeca), później zatrzymanie (doji), a na koniec duża spadkowa świeca. Nie będę ukrywać, że ten opis bardzo dobrze komponuje mi się z psychologicznym wydźwiękiem formacji gwiazdy wieczornej. Choć kształt, który widoczny jest na wykresie nieco odbiega od książkowego schematu opisywanego układu, to mimo wszystko skłaniałbym się w stronę stwierdzenia, że to właśnie z tą negatywną formacją mamy do czynienia.

Co więcej, cała struktura pięciu fal, do złudzenia przypomina mi układ trzech małych indian (czerwone wykrzykniki), który to już nie raz poprzedzał silne spadki na rodzimym parkiecie. Pocieszające jest natomiast to, że formacja ta jeszcze się nie aktywowała. Stanie się tak w momencie, gdy kurs spadnie poniżej dołka czwartej fali (2193,87 pkt.). Dlatego też w perspektywie kilku najbliższych sesji spodziewałbym się jeszcze jednej próby podejścia pod szczyt hipotetycznej piątki. Nie wydaje mi się bowiem, żeby byki zdecydowały się tanio sprzedać swoją skórę.

Jeżeli natomiast chodzi o dłuższą perspektywę, to tutaj moje nastawienie jest już zdecydowanie bardziej pro niedźwiedzie. Najbliższymi wsparciami są minimum czwartej fali (2193,87 pkt.) oraz minimum dwójki (2136,65 pkt.)."

KChodorowski

PostWysłany: Poniedziałek, 30 Listopad 2009, 16:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, przedstawiam najnowszego NATa:

"Ostatnich kilka dni na rodzimym rynku giełdowym do najnudniejszych z pewnością nie należało. Byliśmy bowiem świadkami nieudanej próby sforsowania szczytu piątej fali, silnego zjazdu na południe oraz nagłego zwrotu akcji… Spójrzmy na wykres:

Stało się tak jak napisałem w zeszłym tygodniu. Byki postanowiły tanio skóry nie sprzedawać i podjęły próbę zmierzenia się ze spadkowym brzemieniem, jakim jest pięciofalowa elliottowska struktura wzmocniona formacją trzech małych indian (wprawdzie jeszcze nie aktywną, ale o tym za chwilę). Kupującym jednak nie wystarczyło zapału i dość szybko odpuścili.

In plus stronie popytowej należy zapisać postawę, jaką wykazała podczas ostatniej sesji zeszłego tygodnia. Rynek otworzył się wówczas ok. 4% luką bessy. Byki jednak od samego początku handlu poderwały się do ataku i sukcesywnie wyciągały kurs w rejony czwartkowego zamknięcia. Ostatecznie rynek zamknął się 0,62% niżej niż dzień wcześniej.

Warto zauważyć, że dzięki ogromnej determinacji, którą wykazali się kupujący w piątek, rynkowi udało się wykreślić pozytywną formację wzrostowego marubozu otwarcia (zielona strzałka). Co ciekawe, jej minimum (2236,63 pkt.) znajduje się niewiele powyżej bardzo silnego wsparcia. Składają się na nie minimum czwartej fali wzmocnione zniesieniem 70,7% całej struktury falowej, dolnej wstęgi Bollingera oraz psychologicznej wartości 2200 pkt.

No właśnie, dołka czwartej fali. Jak już w zeszłym tygodniu pisałem, minimum to jest dla nas niezwykle istotne z punktu widzenia negatywnej formacji trzech małych indian (czerwone wykrzykniki). Nie będę ukrywać, że nie wydaje mi się, aby byki łatwo pozwoliły aktywować ten układ, o czym choćby świadczy piątkowa świeca.

W związku z tym, w perspektywie kilku najbliższych dni spodziewałbym się próby oddalenia indeksu od „niebezpiecznych” rejonów. Nie wydaje mi się jednak, aby odbicie to było długotrwałe. Bardzo możliwe, że już w tym tygodniu niedźwiedzie znowu przejmą kontrolę nad parkietem i w końcu doprowadzą do aktywowania indiańskiej formacji. "

KChodorowski

PostWysłany: Wtorek, 8 Grudzień 2009, 12:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, oto mój najnowszy NAT:

"Dawno już nie mieliśmy takiego tygodnia na warszawskiej GPW. W przeciągu zaledwie siedmiu dni WIG20 zyskał przeszło 131 punktów, czyli 5,67%. Czy najbliższych kilka sesji upłynie nam w równie pozytywnie? Sprawdźmy!

Pierwszą rzeczą, na którą powinniśmy zwrócić uwagę, analizując ostatnie poczynania naszego flagowego indeksu jest piątkowe wybicie nowego lokalnego ekstremum. Jest to dla nas o tyle cenna informacja, że niewątpliwie neguje wcześniej opisywany przeze mnie układ falowy. Nie będę jednak ukrywać, że mimo wszystko, moje zapatrywania na rynek są jeszcze (sic!) dość sceptyczne.

Proszę bowiem zauważyć, że ostatni szczyt bardzo ładnie komponuje nam się w potencjalny układ trzech małych indian (trzy wykrzykniki). Wprawdzie w zeszłym tygodniu wspominałem o tym układzie, ale w nieco innym miejscu, to niemniej obecny układ wydaje mi się być zdecydowanie „ładniejszy” (znacznie bardziej zbliżony do książkowego). Wprawdzie nie został on jeszcze aktywowany, gdyż stanie się tak dopiero w momencie spadku poniżej poziomu 2193,87 pkt., ale negatywną aurę inwestycyjną na parkiecie już może tworzyć.

Wróćmy jeszcze na chwilę do wcześniej wspomnianego potwierdzenia siły indeksu, przez które oczywiście rozumiem kontynuowanie wzrostów. Dobrym wyznacznikiem siły rynku będzie dla mnie dynamiczne pokonanie psychologicznej wartości 2500 punktów. Bardzo możliwe, że tak też się stanie już niebawem. Na korzyść tej tezy przemawia fakt zacieśnienia się wstęg Bollingera i wybicie w piątek nowego ekstremum.

Jeżeli kurs WIG 20 przebije psychologiczną wartość, wówczas stanie przed nim otworem droga, do bardzo silnego oporu. Znajduje się on na poziomie 2600 punktów, a jest nim zniesienie połowy ruchu spadkowego z okresu październik 2007 – luty 2009 roku.

Podsumowując. Na chwilę obecną moje zapatrywania na WIG20 są zdecydowanie sceptyczne. Zmienią się one w momencie, gdy indeks pokaże swoją siłę i dynamicznie pokona psychologiczną wartość 2500 punktów. Najbliższymi wsparciami są środkowa wstęga Bollingera i minimum marubozu otwarcia z 27 listopada (zielona strzałka). Z kolei oporami są kolejno wartości 2450 i 2500 pkt."

wykres: http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-1946-9.html
KChodorowski

PostWysłany: Poniedziałek, 14 Grudzień 2009, 12:14    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, kolejny NAT:

"W poprzedniej analizie napisałem, że najprawdopodobniej wykreślił się pro spadkowy układ trzech małych indian, który pomimo tego, że nie został jeszcze aktywowany, to negatywną atmosferę na parkiecie może już widać. Dzisiaj mogę napisać, że w szczycie potencjalnego trzeciego indianina narysowała się również spadkowa formacja. Jest nią gwiazda wieczorna (czerwona strzałka), która tylko zwiększa wartość prognostyczną całego układu. Na tym jednak nie koniec złych wiadomości. WIG20 bardzo dynamicznie sforsował wsparcie, którym była środkowa wstęga Bollingera, co niewątpliwie nienajlepiej świadczy o sile obozu byków.

Pocieszające może być jednak to, że kurs po dobrnięciu do dolnej wstęgi postanowił się lekko odbić. Co więcej, miejsce w którym rynek się odbił, zbiegło się ze wsparciem geometrycznym, jakim jest zniesienie 61,8% trzeciego indianina. W związku z tym w perspektywie kilku najbliższych dni spodziewałbym się próby kontrataku ze strony popytowej.

Obecnie najsilniejszym oporem jest szczyt trzeciego indianina. Przebicie go zaneguje wspomniany układ i otworzy rynkowi drogę w kierunku 2500 punktów, gdzie w takim wypadku powinna się stoczyć kolejna krwawa batalia na linii popyt – podaż.

Z drugiej strony, pierwszym silnym wsparciem jest wspomniane wcześniej zniesienie 61,8% trzeciego indianina. Jeżeli sprzedającym uda się je sforsować, wówczas rozpędzone niedźwiedzie będą mogły doprowadzić nasz flagowy indeks w rejony minimum białego marubozu otwarcia (2236,63 pkt.), a nawet jeszcze niżej.

Warto także zwrócić uwagę na fakt zacieśniania się wstęg Bollingera, który zazwyczaj zapowiada znaczne przyspieszenie rynku w jednym z kierunków. Nie będę ukrywać, że moje nastawienie na dalsze poczynania WIG20 jest zdecydowanie pro spadkowe (o tym kiedy się ono zmieni napisałem w zeszłotygodniowej Niedzielnej Analizie Technicznej). Z tego też powodu spodziewam się silnego uderzenia na południe."

Wykres: http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-1964-9.html
KChodorowski

PostWysłany: Poniedziałek, 21 Grudzień 2009, 12:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, najnowszy NAT:

"Kolejny tydzień bez rozstrzygnięć. Niestety nie zmieniło się wiele w technicznym obrazie sytuacji. Giełdowe zmagania zakończyliśmy mniej więcej na tym samym poziomie, co siedem dni wcześniej (w poprzedni piątek 2333,97 pkt., a w ostatni 2322,64 pkt.). Czego zatem możemy się spodziewać w niedalekiej przyszłości? ..."

Całość artykułu: http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-1987-9.html
KChodorowski

PostWysłany: Środa, 30 Grudzień 2009, 12:45    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam, przedstawiam najnowszy NAT:

"Pierwszą rzeczą, na jaką powinniśmy zwrócić uwagę jest silne wybicie z konsolidacji w rejonach 2310 – 2370 pkt. Kurs osiągnął „taktyczny” poziom 2400 punktów (dokładniej rzecz ujmując to 2409,56 pkt.) i… zatrzymał się.

Jest to bardzo cenna informacja, którą powinniśmy uwzględnić w planowaniu naszych najbliższych inwestycji. Widać bowiem, że rynek nie jest jeszcze do końca zdecydowany, co do kierunku swojego dalszego marszu. W związku z tym, z punktu widzenia analizy technicznej, najbliższych kilka sesji powinno być rozstrzygających.

Jeżeli rynek jest silny, to powinien utrzymać obrany w poniedziałek kurs i spróbować zanegować pro spadkowy układ trzech małych indian (zaznaczony wykrzyknikami). Najbliższym i zarazem najsilniejszym poziomem oporu jest maksimum trzeciego czerwonoskórego, czyli wartość 2453,17 pkt. Gdyby stronie popytowej udało się go pokonać, wówczas stanie przed indeksem otworem droga w kierunku psychologicznej wartości 2500 punktów.

Z drugiej strony, niewykluczone jest, że kupujący nie wytrzymają presji podażowej i jednak poddadzą się bez kontynuacji walki. W takiej sytuacji najbliższym wsparciem będą minima wspomnianej dwutygodniowej konsolidacji, wzmocnione zniesieniem 61,8% wysokości ostatniego indianina. Jeżeli tak się stanie, wtedy powinniśmy być świadkami spadku w rejony minimum białego marubozu otwarcia (zaznaczone zieloną strzałką).

Nie będę ukrywać, że moje nastawienie do rynku jest zdecydowanie niedźwiedzie. W związku z tym w najbliższych dniach spodziewam się próby podejścia pod szczyt wspomnianego wcześniej maksimum trzeciego indianina, po czym nagłego zawrócenia kierunku marszu. Bardzo możliwe, że w ten sposób wykreśli się nam kolejna pro spadkowa formacja, tym razem podwójnego szczytu."

Wykres: http://www.compentia.pl/index.php/RK/Niedzielna-Analiza-Techniczna-2006-9.html
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> GPW - bieżąca sytuacja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5
Skocz do: