Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki
Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.

Reklama:    
weterynarz warszawa bielany  
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja    ProfilProfil   PWPW   ZalogujZaloguj 
Moje początki gry na giełdzie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aleksandra

PostWysłany: Niedziela, 7 Styczeń 2007, 19:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jak mnie długo tu nie było. Nie miałam kompletnie czasu, a teraz już powóciłam. Jutro rano idę prosto do mBanku i zakładam konto, miałam to zrobić wcześniej, ale niestety nie dałam rady.
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama
fibol

PostWysłany: Poniedziałek, 8 Styczeń 2007, 13:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Życze powodzenia i zieloności
Powrót do góry
Aleksandra

PostWysłany: Poniedziałek, 8 Styczeń 2007, 17:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie dziękuję. Muszę nie być przesądna w grze na giełdzie. Nie ogientujecie się jak duże są prowizje od zainwestowania 1000 zł?
Powrót do góry
Youki
Site Admin

PostWysłany: Poniedziałek, 8 Styczeń 2007, 20:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

w mbanku zapłacisz 5 zł
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Aleksandra

PostWysłany: Niedziela, 11 Luty 2007, 20:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Właśnie w mbanku powstało specjalne konto giełdowe. Przenoszę się na nie.
Powrót do góry
Aleksandra

PostWysłany: Wtorek, 20 Luty 2007, 21:17    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

PILNE!
Czy jeśli mam 2 tysiące i wszystko zainwestuję w jedną spółkę to zapłacę mniejsze prowizje, niż miałabym to rozłożyć na dwie spółki? Chodzi o konto w multibanku.
Powrót do góry
p_romm
Moderator

PostWysłany: Środa, 21 Luty 2007, 16:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

prowizja w Multibanku to 0,35%, minimum 5zl.

- przypadek 1 (dwa zlecenia):

0,35% * 1000zl = 3,5zl (ale placimy 5zl za zlecenia)

5zl + 5zl = 10zl

- przypadek 2 (jedno zlecenie):

0,35% * 1000zl = 7zl

Wiec bardziej oplaca sie zrobic tylko jedno zlecenie. Zauwaz ze zawsze wieksza liczba zlecen bedzie gorsza, chyba ze beda to zlecenia na tyle duze, aby prowizja wynosila conajmniej 5zl od kazdego, lub na tyle maly zeby przy jednym zleceniu nie przekroczyla 5zl. Wtedy oba przypadki beda mialy taka sama prowizje.

P.S. nie kieruj sie tylko prowizja. Jesli masz tylko 2tys. ktore chcesz zainwestowac, to zamiast klasc wszytko na jedna karte moze lepsza bedzie dywersyfikacja portfela na te dwie spolki. Przy wiekszej ilosci spolek defakto nie pyli sie przy tak malej kwocie bo prowizja wychodzi coraz to wieksza, a trzeba jeszcze pamietac o prowizji za sprzedaz, wiec roznica rosnie podwojnie.
Powrót do góry
Aleksandra

PostWysłany: Czwartek, 22 Luty 2007, 10:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dziękuję bardzo za radę!
Wczoraj kupiłam akcje i wzrosły o 1,4 %.
Dobre złego początki, oby nie...
Powrót do góry
Aleksandra

PostWysłany: Sobota, 24 Luty 2007, 10:43    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Myślicie, że akcje TVN-u mogą w końcu wzrosnąć?
Powrót do góry
Lanki

PostWysłany: Poniedziałek, 26 Luty 2007, 10:59    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Aleksandra napisał:
Myślicie, że akcje TVN-u mogą w końcu wzrosnąć?

TVN sie chwali ze bedzie mial wieksze zyski niz szacowano wiec powinny rosnac.
Powrót do góry
Lanki

PostWysłany: Poniedziałek, 26 Luty 2007, 16:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam

Ja tez niedawno zaczolem interesowac sie gielda. Narazie gram wirtualnie na onet i money. Do dyspozycji mam kapital 7 tys zl i zastanawiam sie w co inwestowac. Chcialem w MCI ale nie wiem czy jeszcze pojdzie do gory. Prosze o rady czy inwestowac w jedna czy dwie spolki i moze macie jakies konkretne propozycje.

Pozdrawiam
Powrót do góry
Aleksandra

PostWysłany: Poniedziałek, 26 Luty 2007, 22:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja to jestem nowicjuszem i wolę nie podpowiadać, ale słyszałam, że niewarto inwestować w spożywkę.
Powrót do góry
Aleksandra

PostWysłany: Piątek, 23 Marzec 2007, 17:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Miałam pisać tu o swoich doświadczeniach, ale nie było czasu Wink
Rozłożyłam tysiąc złotych w akcje dwóch spółek (TVN i ATM) i zarobiłam niewiele, ale zawsze zysk.
Po jakim czasie średnio sprzedajecie akcje?
Powrót do góry
laxam

PostWysłany: Środa, 10 Czerwiec 2009, 18:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

czesc wszystkim, przeczytałem uwaznie ten wątek i musze powiedziec, ze musze zlozyc wyrazy podziwu dla Oli za to, ze sie wkoncu zdecydowała. Widze, ze ostatni post byl jakos w 2007 takze pewnie jest juz milionerka:)Smile

Ja obecnie mam niewiele....max moglbym z mojej marnej wyplaciny rozdysponowac 500zl przy dobrych wiatrach. Niemniej jednak bardzo mocno zastanawiam sie nad wejscie w ten "biznes"
wiem juz, ze chyba najlepiej otworzyc sobie emaklera to nawet dobrze, mam konto w mbanku. Pytanie do tych co juz graja

- czy emakler ejst platny?
- wiem, ze zeby zaczac gre na gieldzie trzeba wybrac sobie dom maklerski w tym wypadku emakler bedzie moim domem maklerskim tak?
- czy prowizje są placone jednorazowo przy zakupie jakichs akcji?
- jak wyglada takie konto emakler? wymyslam teraz, ale czy logujac sie na takim koncie widze notowania gieldowe poszczegolnych spolek? tak mniej wiecej jak to wyglada

bede bardzo wdzieczny za wszelkie informacje
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
markol16

PostWysłany: Środa, 9 Grudzień 2009, 23:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta stronka zawiera podstawowe informacje (tylko trzeba trochę poczytać). Ponadto jest tam pokazany jeden z modeli analizy portfelowej, który podpowiada w co i kiedy grać dla tych co nie znają się na giełdzie (tym razem trochę liczenia Wink ) http://sites.google.com/site/modelsharpea/home/wykorzystanie-modelu-jednowskaznikowego-sharpe-a-do-budowy-portfeli-optymalnych/wyniki-osiagniete-przy-uzyciu-modelu-sharpe-a
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4
Skocz do: