|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Aleksandra

|
Wysłany: Niedziela, 7 Styczeń 2007, 19:26 Temat postu: |
|
|
Jak mnie długo tu nie było. Nie miałam kompletnie czasu, a teraz już powóciłam. Jutro rano idę prosto do mBanku i zakładam konto, miałam to zrobić wcześniej, ale niestety nie dałam rady.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
fibol
|
Wysłany: Poniedziałek, 8 Styczeń 2007, 13:23 Temat postu: |
|
|
| Życze powodzenia i zieloności |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra

|
Wysłany: Poniedziałek, 8 Styczeń 2007, 17:43 Temat postu: |
|
|
| Nie dziękuję. Muszę nie być przesądna w grze na giełdzie. Nie ogientujecie się jak duże są prowizje od zainwestowania 1000 zł? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Youki Site Admin

|
Wysłany: Poniedziałek, 8 Styczeń 2007, 20:24 Temat postu: |
|
|
w mbanku zapłacisz 5 zł _________________ "Najlepszym przedziałem czasowym trzymania akcji jest wieczność."
Warren Buffett |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra

|
Wysłany: Niedziela, 11 Luty 2007, 20:13 Temat postu: |
|
|
| Właśnie w mbanku powstało specjalne konto giełdowe. Przenoszę się na nie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra

|
Wysłany: Wtorek, 20 Luty 2007, 21:17 Temat postu: |
|
|
PILNE!
Czy jeśli mam 2 tysiące i wszystko zainwestuję w jedną spółkę to zapłacę mniejsze prowizje, niż miałabym to rozłożyć na dwie spółki? Chodzi o konto w multibanku. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
p_romm Moderator

|
Wysłany: Środa, 21 Luty 2007, 16:21 Temat postu: |
|
|
prowizja w Multibanku to 0,35%, minimum 5zl.
- przypadek 1 (dwa zlecenia):
0,35% * 1000zl = 3,5zl (ale placimy 5zl za zlecenia)
5zl + 5zl = 10zl
- przypadek 2 (jedno zlecenie):
0,35% * 1000zl = 7zl
Wiec bardziej oplaca sie zrobic tylko jedno zlecenie. Zauwaz ze zawsze wieksza liczba zlecen bedzie gorsza, chyba ze beda to zlecenia na tyle duze, aby prowizja wynosila conajmniej 5zl od kazdego, lub na tyle maly zeby przy jednym zleceniu nie przekroczyla 5zl. Wtedy oba przypadki beda mialy taka sama prowizje.
P.S. nie kieruj sie tylko prowizja. Jesli masz tylko 2tys. ktore chcesz zainwestowac, to zamiast klasc wszytko na jedna karte moze lepsza bedzie dywersyfikacja portfela na te dwie spolki. Przy wiekszej ilosci spolek defakto nie pyli sie przy tak malej kwocie bo prowizja wychodzi coraz to wieksza, a trzeba jeszcze pamietac o prowizji za sprzedaz, wiec roznica rosnie podwojnie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra

|
Wysłany: Czwartek, 22 Luty 2007, 10:59 Temat postu: |
|
|
Dziękuję bardzo za radę!
Wczoraj kupiłam akcje i wzrosły o 1,4 %.
Dobre złego początki, oby nie... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra

|
Wysłany: Sobota, 24 Luty 2007, 10:43 Temat postu: |
|
|
| Myślicie, że akcje TVN-u mogą w końcu wzrosnąć? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lanki
|
Wysłany: Poniedziałek, 26 Luty 2007, 10:59 Temat postu: |
|
|
| Aleksandra napisał: | | Myślicie, że akcje TVN-u mogą w końcu wzrosnąć? |
TVN sie chwali ze bedzie mial wieksze zyski niz szacowano wiec powinny rosnac. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lanki
|
Wysłany: Poniedziałek, 26 Luty 2007, 16:35 Temat postu: |
|
|
Witam
Ja tez niedawno zaczolem interesowac sie gielda. Narazie gram wirtualnie na onet i money. Do dyspozycji mam kapital 7 tys zl i zastanawiam sie w co inwestowac. Chcialem w MCI ale nie wiem czy jeszcze pojdzie do gory. Prosze o rady czy inwestowac w jedna czy dwie spolki i moze macie jakies konkretne propozycje.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra

|
Wysłany: Poniedziałek, 26 Luty 2007, 22:15 Temat postu: |
|
|
| Ja to jestem nowicjuszem i wolę nie podpowiadać, ale słyszałam, że niewarto inwestować w spożywkę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra

|
Wysłany: Piątek, 23 Marzec 2007, 17:06 Temat postu: |
|
|
Miałam pisać tu o swoich doświadczeniach, ale nie było czasu
Rozłożyłam tysiąc złotych w akcje dwóch spółek (TVN i ATM) i zarobiłam niewiele, ale zawsze zysk.
Po jakim czasie średnio sprzedajecie akcje? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
laxam
|
Wysłany: Środa, 10 Czerwiec 2009, 18:20 Temat postu: |
|
|
czesc wszystkim, przeczytałem uwaznie ten wątek i musze powiedziec, ze musze zlozyc wyrazy podziwu dla Oli za to, ze sie wkoncu zdecydowała. Widze, ze ostatni post byl jakos w 2007 takze pewnie jest juz milionerka:)
Ja obecnie mam niewiele....max moglbym z mojej marnej wyplaciny rozdysponowac 500zl przy dobrych wiatrach. Niemniej jednak bardzo mocno zastanawiam sie nad wejscie w ten "biznes"
wiem juz, ze chyba najlepiej otworzyc sobie emaklera to nawet dobrze, mam konto w mbanku. Pytanie do tych co juz graja
- czy emakler ejst platny?
- wiem, ze zeby zaczac gre na gieldzie trzeba wybrac sobie dom maklerski w tym wypadku emakler bedzie moim domem maklerskim tak?
- czy prowizje są placone jednorazowo przy zakupie jakichs akcji?
- jak wyglada takie konto emakler? wymyslam teraz, ale czy logujac sie na takim koncie widze notowania gieldowe poszczegolnych spolek? tak mniej wiecej jak to wyglada
bede bardzo wdzieczny za wszelkie informacje |
|
| Powrót do góry |
|
 |
markol16
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|