|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
bat
|
Wysłany: Wtorek, 25 Grudzień 2007, 21:19 Temat postu: Zyski vs. ryzyko - zestawienie |
|
|
Witam.
To mój pierwszy post na tym forum, więc może się przedstawię.
Nazywam się Łukasz, mam 22 lata i dopiero zaczynam z inwestycjami. Moja branża jest totalnie niezwiązana z ekonomią (zakładając, że coś może być z nią niezwiązane ). Zaczałem się interesować inwestycjami gdyż stwierdziłem, że czas wziąść swoją przyszłość we własne ręce
Ostatnio podczas rozmowy ze znajomymi przy piwie przewinął się temat oszczędzania, giełdy i innych inwestycji. Ku mojemu zdziwieniu, większość moich znajomych była zdania "Giełda to miejsce, gdzie można się TYLKO przejechać. Oszczędzać najlepiej wkładając kasę do skarpety, a banki zdzierają duże prowizje. Najlepiej otworzyć sklep i liczyć na to, że cię hipermarkety nie wygryzą z handlu." Oczywiście oponowałem i starałem się tłumaczyć im takie pojęcia jak "procent składany" czy "zdywersyfikowany portfel inwestycyjny". Nic z tego. Zarzucano mi, że to tylko puste definicje i że chcą konkretnych liczb. Nie jestem człowiekiem, który robi sobie z gęby cholewę, a że żadnych konkretnych statystyk nie znam, więc musiałem spasować.
Dlatego zwracam się do Was, forumowicze. Czy moglibyście podzielić się swoimi doświadczeniami z zakresu inwestycji? Mam nadzieję, że dużo osób się wypowie (zachęcajcie innych znajomych z forum) i będziemy mogli uśrednić wyniki.
Oto mój przykład rankingu (niech każdy opisze swoje wyniki):
załóżmy, że mamy 3 stopnie ryzyka: małe, średnie, wysokie
załóżmy, że mamy 3 rodzaje doświadczenia inwestora: nowicjusz (mniej niż rok w inwestycjach), inwestor (od roku do 5 lat), doświadczony inwestor (powyżej 5 lat)
Niech każdy teraz wypowie się w następujący sposób:
Pytania:
twoja kategoria: (nowicjusz / inwestor / dośw. inwestor)
ile miesięcy/lat grasz?
główne kategorie inwestycji (akcje, obligacje, fundusze itp. - im dokładniej, tym lepiej)
jak oceniasz swoją strategię? (ryzyko)
czy poniosłeś straty większe niż początkowo przewidywałeś? (tak / nie)
co na początku przynosiło najwięcej zysku?
co na początku przynosiło najwięcej strat?
ryzyko i zyski dla każdego roku (od pierwszego do piątego dla inwestora, okresy pięcioletnie dla dośw. inwestora - jestem pewien, że je pamiętacie )
Twoim zdaniem, najlepsza forma inwestycji dla młodego i agresywnego inwestora?
Twoim zdaniem, najlepsza forma inwestycji dla starszego i statecznego inwestora?
Twój obecny sposób dywersyfikacji portfela i przewidywany zysk
stopa zwrotu od początku inwestowania (przybliżona, procentowo rzecz jasna)
czy byłeś kiedyś na granicy całkowitej rezygnacji w wyniku strat? + krótki komentarz
No to tyle, aby Was bardziej nie męczyć Mam nadzieję, że kogoś taka ankieta zainteresuje.
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
Youki Site Admin

|
Wysłany: Środa, 26 Grudzień 2007, 12:19 Temat postu: Re: Zyski vs. ryzyko - zestawienie |
|
|
Witamy na forum
Pytania:
| Cytat: | | twoja kategoria: (nowicjusz / inwestor / dośw. inwestor) |
inwestor
| Cytat: | | ile miesięcy/lat grasz? |
około 2 lat
| Cytat: | | główne kategorie inwestycji (akcje, obligacje, fundusze itp. - im dokładniej, tym lepiej) |
w większości fundusze akcyjne i lokaty oraz troche akcji
| Cytat: | | jak oceniasz swoją strategię? (ryzyko) |
biorąc pod uwagę to, że sporo środków mam w funduszach akcji to jest to uznawane za ryzykowne, jednak biorąc pod uwagę okres inwestowania długoterminowy kilka do kilkunastu lat to sądze, że ryzyko jest do zaakceptowania (dla mnie)
| Cytat: | | czy poniosłeś straty większe niż początkowo przewidywałeś? (tak / nie) |
tak - jeśli chodzi o akcje, na szczęście nie mam ich zbyt dużo
| Cytat: | | co na początku przynosiło najwięcej zysku? |
fundusze akcyjne
| Cytat: | | co na początku przynosiło najwięcej strat? |
akcje (procentowo największe, choć tych akcji mam niewiele)
| Cytat: | ryzyko i zyski dla każdego roku (od pierwszego do piątego dla inwestora, okresy pięcioletnie dla dośw. inwestora - jestem pewien, że je pamiętacie ) |
nie pamiętam naprawde. moge powiedziec na oko w ciagu pierwszego roku stopa zwrotu okolo 60-70% , w ciagu nastepnego roku byly spadki - boje sie liczyc (jednak na pewno jestem nadal na plusie)
| Cytat: | | Twoim zdaniem, najlepsza forma inwestycji dla młodego i agresywnego inwestora? |
no cóż jeśli ma pieniądze, chec do nauki i duuuuużo czasu to giełda, jeśli ma pieniądze, ktorych nie bedzie potrzebowal przez najblizsze kilka lat i brak czasu - praca zawodowa itp. to fundusze akcji
| Cytat: | | Twoim zdaniem, najlepsza forma inwestycji dla starszego i statecznego inwestora? |
tak samo jak powyzej z tym, że bardziej ukierunkowanie np. na fundusze zrównoważone i akcje dużych i stablinych spółek
| Cytat: | | Twój obecny sposób dywersyfikacji portfela i przewidywany zysk |
dywersyfikacja na około 20 funduszy o różnych strategiach, inwestujące w Polsce i za granicą, znikoma ilość akcji bardzo ryzykownych spółek, i porządna lokata. Przewiduje zyski minimum 30% rocznie, maksimum... kto wie
| Cytat: | | stopa zwrotu od początku inwestowania (przybliżona, procentowo rzecz jasna) |
około 40-50%
| Cytat: | | czy byłeś kiedyś na granicy całkowitej rezygnacji w wyniku strat? + krótki komentarz |
nie byłem, bo od początku założyłem że to inwestycje na moją emeryturę, a więc dosyć długoterminowe, starty sa i zawsze beda bo tak dziala rynek: zyski tez zawsze byly i beda _________________ "Najlepszym przedziałem czasowym trzymania akcji jest wieczność."
Warren Buffett |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bat
|
Wysłany: Środa, 26 Grudzień 2007, 12:31 Temat postu: |
|
|
Super Youki!
Dzięki za przywitanie i otwarcie dyskusji! Może teraz się wypowie więcej osób  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
markol16
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|