|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
p_romm Moderator

|
Wysłany: Środa, 1 Sierpień 2007, 4:22 Temat postu: Pierwsza inwestycja ! |
|
|
Ponieważ wiekszość trafiająca na to forum ma głównie te same pytania ,czyli jak zacząć, ile wystarczy, w co inwestować, jak inwestować, czy można starcić, to postaram po krótce napisać z czym to się je. Ja sam długo się nie interesuję inwestowaniem, ale wiem że wystaczy zawsze troszęczke poczytać, poszperać, a wiele się dowie. No to zaczynamy.
Inwestowanie
Jak sama nazwa mówi, jest to dawanie swojej kasy (czasami jest to kasa pożyczona) jakiejś tam instytucji, organizacji, spółce itp., aby w przyszłoszłości osiągnąć korzyści. Bardzo ważne słowo "PRZYSZŁOŚCI" występuje tu w znaczeniu nie dziś, nie jutro, nie za tydzień, ale troszkę dłuższym. Przez korzyść rozumiem naszą kasę którą włożyliśmy plus coś jeszcze.
Można inwestować w różne dziwne rzeczy: akcje, jednostki uczestnictwa w funduszach, obligacje, bony, nieruchomości ...
Nas (a przynajmniej mnie) interesują te dwie pierwsze.
Akcje i spółki
Zacznę od akcji, gdyż aby zrozumieć fundusze najpierw trzeba zrozumieć akcje. Chociaż można odrazu skoczyć do funduszy jeśli nie interesuje nas sam mechanizm działania giełdy. Wszystko zaczyna się od spółki (potocznie firma). Jest to taki twór którego głównym celem jest "robić" kase. Oczywiście nie drukuje ona tej kasy, tylko jest to zarobek związany z działalnością tej spółki. Rodzajów działalności jest mnóstwo, może to być np. : produkcja, handel, różnego rodzaju usługi typu: bankowość, doradztwo, usługi prawne ... itd. Każda firma ma właściciela lub wielu właścicieli. Dowodem na to kto jest właścicielem i w jak dużym stopniu są właśnie akcje. Czyli np. jeśli mamy 100% akcji to znaczy że spółka jest w całości nasza, jeśli 49% to znaczy że nie mamy nawet połowy spólki.
Jak każdy wie, żeby otworzyć własną firmę potrzebne są pieniądze, a żeby rozszerzyć działalność w firmie potrzebne są jeszcze większe pieniądze. Możliwości na pozyskanie kapitału (czyli mamony) na dalszy rozwój jest kilka, między innymi kredyt, sprzedaż obligacji (to też taka jakby pożyczka), lub sprzedaż akcji. Akcje jak już wcześniej wspomniano są dowodem własności spółki, czyli kupując akcje stajemy się niczym innym jak jej właścicielem (zazwyczaj jednym z wielu !). Akcje spółka może sprzedać jakiemuś konkretnemu inwestorowi, lub wpuścić je do obrotu publicznego, czyli poprostu sprzedawać każdemu. Aby spółka mogła sprzedawać akcje publicznie, musi spełniać ona odpowiednie rygorystyczne kryteria jak np. sporządzać raporty finansowe, informować o ważniejszych wydarzeniach, planach, przprowadzać kontrole poprwaności raportów finansowych. Spółka wprowadza swoje akcje do obrotu poprzez emisję i dzieje się to na tak zwanym rynku pierwotnym (jak sama nazwa mówi coś pierwszego, początkowego). Oferta ta może być skierowana do różnych grup osób. Mogą to być np. dotychczasowi akcjonariusze lub wszyscy. I teraz przechodzimy do najciekawszego:
Giełda
Tutaj sprzdaje się i kupuje akcje które zostały już wprowadzone do obiegu, czyli jest to rynek wtórny (no i znowu nazwa jest oczywista). Każdy może kupić lub sprzedać akcje które już posiada. W Polsce główna giełda papierów wartościowych to GPW (Giełda Papierów Wartościowych), jest jeszcze CeTO na którym notowane są mniejszcze spółki które spełniają mniej rygorystyczne warunki niż te co są notowane na GPW. Kupując i sprzedając akcję interesuje nas nic innego jak:
Cena
Ale kto ją ustala ? Krasnoludki ? A może kaczki ? Ku zdziwieniu niektórych cene ustalą kupujący i sprzedający. Mniej więcej wygląda to tak, iż ten kto chce kupić składa swoją ofertę podając cenę kupna, lub podaje że chce kupić po każdej cenie. Analogicznie robią sprzedający. Oferty dobierane są parami, tak aby sprzedanych zostało jak najwięcej akcji. Kurs akcji, czyli ten który widzimy na wykresach i tabelkach, to jest nic innego jak cena po jakiej została zawarta ostatnia transakcja.
Zysk
Właściwie cena akcji nie jest ciekawa sama w sobie, natomiast interesujący jest ZYSK. Skąd on się bierze ? Tutaj musimy znowu wrócić do spółki, a raczej tego po co ona została stworzona. Zadaniem spółki jest własnie produkowanie zysku poprzez swoją działalność. Ale co my mamy wspólnego z zyskiem spółki której mamy akcje ? Skoro mamy akcje to jesteśmy jej właścicielem czyli zysk jest nasz i reszty akcjunariuszy. O tym co zrobić z zyskiem decyduje większość. Może on zostać zatrzymany w spółce, czyli zainwestowany w jej dalszy rozwój, lub wypłacony właścicielom (akcjonariuszą czyli nam) w formie tak zwanej dywidendy. Jeśli spółka wypłaca dywidende to kasa trafia do naszej kieszeni, jeśli natomiast pieniądze zostają zatrzymane to wartość spółki rośnie. Wraz ze wzrostem wartości spółki rośnie cena ich akcji, co jest oczywiste, każdy chce mieć spółke która wypracowuje zysk, bo tylko zysk nas interesuje. Jeśli spółka będzie dawać ciała i przynosić straty to ani nie będzie dywidendy ani jej wartość nie będzie rosła.
Metody inwestowania
Ogólnie są dwa podejścia:
Analiza techniczna i analiza fundamentalna.
Ta pierwsza opiera się na badaniu wykresu przebiegu ceny akcji. Według niej wszystkie informacje o spółce oraz o tym jaka będzie cena akcji zawarte są własnie w tym wykresie. Analiza fundamentalna polega na analizie wartości spółki i kupowaniu tych które uważamy za wartościowe. Jest ona ściśle powiązana z tak zwanym "Inwestowaniem w wartość". Według tej metody, wykresu nie bierze się wogóle pod uwagę, jedynie patrzy się na cenę akcji i kupuje, gdy cena jest korzystna do kupna (w porównaniu do wartości spółki) a sprzedaje kiedy jest korzystna do sprzedaży lub trzyma w nieskończoność :).
Oczywiście do wyboru samej spółki dochodzi jeszcze budowa porfela, czyli jakie spółki kupimy. Raczej nie inwestuje się całej kasy w jedną spółkę gdyż jest to zbyt ryzykowne, a w kilka najlepiej z różnych branż.
Akcje w praktyce
Akcje kupuje się poprzez dom maklerski tylko i wyłącznie. Nie można udać się samemu do GPW i kupić akcji. Najlepszym rozwiązaniem na początek jest mBank lub inny bank, który prowadzi rachunek maklerski. Prowizje za prowadzenie rachunku w bankach są niskie lub w przypadku mBanku nie ma ich wcale. Jedyna opłata z którą zawsze się spotkamy to opłata od realizacji naszego zlecenia kupna lub sprzedaży akcji. Ja mam rachunek w mBanku i jestem z niego zadowolny. Zlecenia kupna i sprzedaży akcji można składać zazwyczaj on-line, telefonicznie lub osobiście w biurze. Oczywiście on-line jest najbardziej wygodne i najtaniej. Od momentu złożenia zlecenia do dostania się go na giełda mija zazwyczaj kilka sekundu, a czasami może i milisekund, o ile jest ono złożone w czasie działania giełdy.
Fundusze inwestycyjne
Nie każdemu chce się bawić na giełdzie, nie każdy zna się na tyle dobrze aby wybierać odpowiednie spółki. Z pomocą przychodza fundusze inwestycyjne. Są to takie twory które inwestują za nas i to nie tylko w akcje, ale również w inne rzeczy. O tym w co fundusz inwestuje mówi nam jego typ. I tak np. fundusz akcji (agresywny) większość kasy pakuje w akcje, fundusz obligacji w obligacje itd. Ten twór który zajmuje się inwestowaniem to Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych, np. ING, ARKA, PZU, DWS ... Inwestycja jest dokonywana poprzez kupno jednostek funduszu. Kiedy wartość aktywów funduszu (czyli akcji, obligacji i innych papierów które posiada) idzie do góry to cena jednostki również idzie do góry, kiedy w dół to cena tyż w dół.
Wycena jednostki
Wycena jednostki funduszy podawana jest do wiadomości zawsze z opóźnieniem nawet kilku dniowym. Tylko nieliczne fundusze podają wycenę pod koniec dnia którego ona dotyczy.
Fundusze w praktyce
Aby kupować jednostki funduszy możemy to zrobić na dwa sposoby:
Bezpośrednio u danego TFI lub poprzez pośrednika. Polecam ten drugi z kilku powodów:
- przy jednym końcie mamy dostęp do różnych TFI.
- płacimy mniejsze prowizje, a czasami nawet żadnych za zlecenie kupna/sprzedaży.
- prowadzenie rachunku często też jest bezpłatne.
Dla niektórych może być to absurdalne, ale w przypadku funduszy zazwyczaj pośrednik = mniejsze koszty. I znowu mBank, brak opłaty za prowadzenie rachunku, brak opłaty za zlecenia.
Zlecenie kupna sprzedaży jest zawsze rezlizowane z opóźnieniem kilku dniowym. Jak dużym zależy od rodzaju TFI. W mBanku jest dostępna tabela jak długo trwa realizajca zlecenia dla danego TFI.
**************** FAQ FAQ FAQ ****************
Jak zacząć inwestowanie ?
Najpierw poczytać trochę na ten temat. Materiałów w internecie jest mnóstwo. Dalej już będzie wiadomo co robić.
Mam 1000zł, czy mogę inwestować?
Tak. Jednakże niektóre fundusze inwestycyjne mają limit za który można nabyć jednostki np. 100zł, 1000zł. W funduszach można kupować ułamki jednostek, czyli np. 1,3546 jednostki. W przypadku akcji trzeba wziąść pod uwagę iż zawsze kupujemy całą akcję, więc jeśli akcja spółki jest warta 1001 zł, to 1000 nie wystarczy. Przy akcja trzeba również zwrócić uwagę na prowizję za kupno sprzedaż, przy kwocie 1000zł kupujemy akcje i trzymamy, gdyż większa maniupulacja doprowadzi do tego iż prowizje zjedzą nam ten tysiak.
W co najpierw inwestować?
W fundusze. Akcje zostawić sobie do momentu jak się już przyzwyczai do tego że wszystko czasami leci w dół, no i zdobędzie się odpowiednią wiedzę. W fundusze można właściwie wchodzić bez wiedzy. Na początku zawsze małe sumy, nie szaleć, bo się można przejchać.
Jak długa inwestycja?
Długość inwestycji zależy od tego w co inwestujemy. Im ryzykowniejsza inwestycja tym inwestycja powinna być dłuższa. Niektórzy uważają nawet że minimum dla akcji to 7 lat. Oczywiście poczyniania naszych spółek należy śledzić na bierząco i korygować naszą inwestycję.
Co kupić?
Jakbym to wiedział to byłbym teraz na Hawajach !!!!
Patrz punkt "Metody inwestowania". W przypadku funduszy raczej zwraca się uwagę na wyniki z poprzednich lat, ale nie jest to gwarancją. Analizowanie działań funduszu według mnie nie ma sensu, bo żeby to zrozumieć to trzeba mieć dużą wiedzę na temat inwestowania, a jak się ma taką wiedzę to fundusz inwestycyjny nie jest nam potrzebny do inwestowania.
Z jakiego konta skorzystać?
Jedynym i najszłuszniejszym kontem dla nowicjusza do kupowania akcji, jednostek funduszy inwestycyjnych jest mBank ewentualnie Multibank (jeden pieron).
Czy mogę stracić?
Tak
Jak dużo mogę stracić?
Dużo. W przypadku akcji nawet wszystko.
Jak dużo mogę zyskać?
Dużo. W przypadku akcji nawet bardzo dużo.
Czy jest to loteria?
Według mnie nie.
Czy kiedykolwiek moge być pewny zysku lub że nie będę stratny?
Przytoczę tu mądry cytat:
Są w życiu tylko dwie pewne rzeczy: śmierć i podatki.
Ostatnio zmieniony przez p_romm dnia Środa, 5 Wrzesień 2007, 2:26, w całości zmieniany 3 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
bartosh-zagan
|
Wysłany: Czwartek, 9 Sierpień 2007, 18:59 Temat postu: |
|
|
moim zdaniem artykuł który wyjaśnia wiele dla osób początkujących _________________ "Od zawsze wiedziałem, że będę bogaty. Nie sądzę, bym wątpił w to nawet przez minutę."
(Warren Buffett - słynny inwestor, drugi najbogatszy człowiek świata) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
neissi
|
Wysłany: Czwartek, 23 Sierpień 2007, 13:53 Temat postu: |
|
|
Super!
Krótko i na temat Dzięki za włożony trud  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
p_romm Moderator

|
Wysłany: Czwartek, 23 Sierpień 2007, 22:49 Temat postu: |
|
|
| Ciesze się że trafia :) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
MasterYoung
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michał
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Frozen
|
Wysłany: Niedziela, 9 Wrzesień 2007, 22:09 Temat postu: |
|
|
A ja mam jeszcze taką prośbę, czy można by krótko powiedzieć o kontraktach terminowych: tzn. co to jest, ile można zarobić (a ile stracić), czy tu można inwstować w krótszych terminach. Czytałem gdzieś troszkę o tym, ale niezbyt to zrozumiałem. Czy to ma jakiś związek z "pożyczaniem akcji"? _________________ http://www.inwestowanie.ebiznes-dla-ciebie.pl - twój szybki start na GPW |
|
| Powrót do góry |
|
 |
p_romm Moderator

|
Wysłany: Wtorek, 2 Październik 2007, 22:40 Temat postu: |
|
|
| Frozen napisał: | | A ja mam jeszcze taką prośbę, czy można by krótko powiedzieć o kontraktach terminowych: tzn. co to jest, ile można zarobić (a ile stracić), czy tu można inwstować w krótszych terminach. Czytałem gdzieś troszkę o tym, ale niezbyt to zrozumiałem. |
Szczerze mówiąc to za wiele o kontraktach nie wiem, więc narazie z mojej strony nic nie usłyszycie :P
| Frozen napisał: | | Czy to ma jakiś związek z "pożyczaniem akcji"? |
Raczej nie ma. Akcje pożycza się w domu maklerskim, dzięki temu można zarabiać na spadkach. Polega to na tym że pożyczamy akcje w momencie kiedy ich cena jest wysoka, wtedy je sprzedajemy. Natomiast w momencie kiedy cena akcji pójdzie na dół to odkupujemy akcje i je oddajemy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
yankees
|
Wysłany: Środa, 3 Październik 2007, 0:05 Temat postu: |
|
|
Kontrakt terminowy to umowa pomiędzy dwoma inwestorami, w której jednen zobowiązuje się sprzedać, a drugi kupić określoną liczbę instrumentu będącego przedmiotem transakcji (np. obligacji, akcji pewnej spółki), w ściśle określonym terminie w przyszłości i po cenie ustalonej w momencie zawierania umowy. To znaczy, że np. zawierając dzisiaj z Adamem kontrakt terminowy o umowę kupna akcji, których to Adam jest udziałowcem, zobowiązujesz się kupić owe udziały po ustalonej cenie (np. 60pln za akcje) w ustalonym terminie (np. 25 lipca) bez względu na ich pozniejszą cenę. Jak możesz się dalej domyślić, powodzenie tranzakcji zależy od wysokości kursu danej akcji 25lipca. Jeśli będzie ona wyższa niż 60pln - gratulacje odniosłeś zysk, natomiast jeśli cena będzie niższa - sukces odniósł Adam. Jeśli w czerwcu poczujesz się niepewny co do swojego posunięcia ze względu na niekorzystne notowania nabytej spółki i będziesz chciał zminimalizować stratę, możesz dokonać tzw. zamknięcia pozycji poprzez zawarcie na giełdzie kontraktu przeciwnego, z tym samym terminem wykonania. Czyli jesli chcesz zamknąć pozycję np. 13czewrca musisz sprzedać taki sam kontrakt z terminem wygaśnięcia 25lipca - czyli daty, w którym nastąpi zakończenie pierwotnej transakcji - kupna. To samo tyczy się inwestora, który wystawił taki kontrakt.
Najbardziej istotną różnicą między inwestowaniem w akcje, a inwestowaniem w kontrakty terminowe jest to, że kupując lub sprzedając kontrakt, trzeba wpłacić do biura maklerskiego depozyt zabezpieczający, czyli depozyt który będzie zabezpieczeniem zobowiązań inwestora, wynoszący około 10% wartości kontraktu.
Krótko mówiąc, jest to instrument, który umożliwia zarabianie zarówno na wzrostach, jak i na spadkach cen akcji na warszawskiej giełdzie. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Tomy
|
Wysłany: Sobota, 20 Październik 2007, 23:26 Temat postu: |
|
|
Co do kontraktow terminowych placi sie depozyt poczatkowy, a jezeli tracimy na pozycji musimy zaplacic kolejny uzupelniajacy, istnieje chyba jeszcze trzeci.
Latwiej chandluje sie opcjami niz kontraktami terminowymi.
Chcialbym dodac cos do terminologii.:
Inwestowanie- przedzial czasowy miesiace- lata
Spekulowanie- tygodnie- miesiace
Gra- obreb sesji- tydzien/dwa tygodnie |
|
| Powrót do góry |
|
 |
freewriter

|
Wysłany: Niedziela, 21 Październik 2007, 13:00 Temat postu: |
|
|
także podzielam zdanie innych i jestem bardzo wdzięczny za ten materiał  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
capmunio123
|
Wysłany: Środa, 14 Styczeń 2009, 23:35 Temat postu: |
|
|
Bardzo dobrze przygotowany post, w prosty sposób wyjaśnia rzeczy które początkujący inwestor powinien znać Pozdrawiam  _________________ Munio:)
----------------------------------------------------
Największym wynalazkiem ludzkości jest procent składany - Albert Einstein |
|
| Powrót do góry |
|
 |
PADOWANI

|
Wysłany: Czwartek, 29 Styczeń 2009, 19:07 Temat postu: |
|
|
Teoria to jedno a praktyka to drugie.
Inwestowanie to nie tylko sprzedaż i zakup, to styl życia, odpowiednia wiedza oraz ogromna wolność i satysfakcja... podsumowując – gra warta świeczki, pod warunkiem, że naprawdę się tego chce.
Pozostaje tylko życzyć powodzenia  _________________ Jestem Wolny By Się Cieszyć:--- INWESTORGIELDOWY.COM------ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
azonik
|
Wysłany: Środa, 20 Maj 2009, 18:34 Temat postu: |
|
|
Witam, mam za zadanie stworzenie wirualnego projektu inwestowania na giełdzie, ale jestem absolutnie zielona, więc proszę o cierpliwość i kilka podpowiedzi
Przeczytałam ten post, bardzo łopatologicznie wytłumaczone, dzięki. Ale po przejrzeniu kilkunastu stron znowu zaczyna mi się mieszać, a nie mogę tego tu znaleźć - czy eMAKLER z mBanku pełni funkcję domu maklerskiego? Czyli, jeśli mam tam to konto, mogę już swobodnie dokonywać transakcji?
Jeszcze jedna ważna dla mnie rzecz - można gdzieś sprawdzić ceny akcji poszczególnych spółek ze stycznia 2008 roku? Szukałam w sieci, ale jakoś nieudolnie. Pomóżcie, proszę. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
opiotr
|
Wysłany: Środa, 20 Maj 2009, 19:32 Temat postu: |
|
|
eMakler pełni funkcję domu maklerskiego. Jeśli Masz konto w mBanku (eKonto) to musisz złożyć wniosek o otwarcie konta maklerskiego (eMaklera) no chyba, że je masz już otwarte to wtedy Możesz dokonywać zakupów 'papierów' na giełdzie. Ceny akcji spółek ze stycznia 2008r. można np. zobaczyć na wykresach tych spółek, które są dostępne na każdym popularnym portalu onet, wp lub na portalach finansowych money.pl bankier itp. _________________ http://lichwiarz.blogspot.com/ |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
|