|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
p_romm Moderator

|
Wysłany: Czwartek, 24 Styczeń 2008, 20:05 Temat postu: Emerytury - RAPORT PELIKANA |
|
|
Ponieważ skończyłem studia i po raz pierwszy będę odkładał składki dla naszego wspaniałego ZUS-u to zainteresowałem się trochę tematem. Pierwsze co mnie zaskoczyło to te 19,5%. Wydało mi się to bardzo dużo, ale po obliczeniach okazuje się iż średnio na emeryturę z takiej składki przypada 46% średniego wynagrodzenia brutto, czyli nie jest to takie przesadzone. Podczas obliczeń jednak inny fakt mnie zaskoczył a nawet i posunął do utworzenia tegoż skromnego raportu. Oto obliczenia:
- Średnia długość życia mężczyzn: 69 (dane z roku 2000)
- Średnia długość życia kobiet: 77,5 (dane z roku 2000)
- Wiek emerytalny mężczyzn: 65
- Wiek emerytalny kobiet: 60
Przy założeniu że rozpoczynamy pracę w wieku 25 lat, kobiety przepracują średnio 35 lat a mężczyźni 40. Składka emerytalna wynosi 19,5%(połowę płaci pracodawca, ale razem mamy 19,5%) kwoty brutto. A więc można przyjąć że średnio w ciągu życia mężczyzny odłoży on na emeryturę 40*12*19,5% średniego wynagrodzenia brutto, czyli 9360% (inaczej mówiąc odłożył on równowartość swojego wynagrodzenia z 93 miesięcy). W przypadku kobiety jest to 35*12*19,5% czyli 8190%. Razem daje nam to, iż polak(niezależnie od płci) średnio odłoży (9360% + 8190%)/2 czyli 8775% średniego wynagrodzenia.
I teraz przechodzimy do konkretów. Średnio mężczyźni przezywają na emeryturze aż 4 lata, kobiety 17,5 czyli średnio 15,75 lat. A więc trzeba pobrać 15,75*12 miesięcy czyli 189. Teraz podzielmy nasze odłożone pieniądze tj. 8775% przez 189 i wychodzi 46,4% wcześniejszej wypłaty.
Wiadomo są to średnie, jeśli osoba żyje krócej to płaci mniej składek ale również tych składek nie pobiera, za to osoba żyjąca dłużej pobiera więcej tych składek. Uśrednienie wydaje mi się tu właściwe. W uśrednianiu co do płci założyłem że na jedną kobietę przypada jeden mężczyzna, w innym przypadku należy skorzystać że średniej ważonej.
Gdyby w Polsce żyli tylko mężczyźni wypłata na emeryturze wynosiłaby 9360/(4*12) czyli 195% tego co zarabialiśmy podczas pracy.
Gdyby w Polsce żyły tylko kobiety wypłata na emeryturze wynosiłaby 8190/(17,5*12) czyli 39% tego co zarobiły podczas pracy.
Morał z tego taki iż nasze 149% kosztem 7% dla kobiet. No cóż nic ująć nic dodać. Widzimy jacy jesteśmy dobroduszni dla naszych Pań :).
P.S. Powyższy tekst nie ma na celu urażenia nikogo (czytaj żadnej z płci) jest jedynie humorystyczną notką informacyjną. A za kilka lat i tak nie będzie aktualny ze względu na reformę emerytalną. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
Youki Site Admin

|
Wysłany: Piątek, 25 Styczeń 2008, 11:41 Temat postu: |
|
|
Ciekawy tekst. I przez niego znowu się zastanawiam czy wogóle warto płacić ZUS, zamiast te same kwoty odkładać sobie samodzielnie na fundusz czy lokate. Oczywiście dotyczy to osób, które nie pracują na umowy o pracę i zlecenie, gdzie ZUS jest obowiązkowy.
A propo wiecie czemu kobiety żyją dłużej? Bo nie mają żon  _________________ "Najlepszym przedziałem czasowym trzymania akcji jest wieczność."
Warren Buffett |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
|