|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
shreeder
|
Wysłany: Poniedziałek, 14 Luty 2011, 21:42 Temat postu: |
|
|
| metalurg napisał: | | shreeder napisał: | | metalurg napisał: | Chyba sie nie dowiem, czy to o kupno Abbey'a chodzi  |
To chyba logiczne, że o kupno nie-całego?... |
Coś Ci kolego brak poczucia humoru. |
To poważne forum a nie podwórko...
Wracaj do czytania artbiznesu lepiej. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
Kasalenna
|
Wysłany: Wtorek, 29 Marzec 2011, 13:24 Temat postu: |
|
|
| metalurg napisał: | Ja dobrze zrozumiałem, że chodzi o zainwestowanie przez kupienie całego Abbey House?  | Przytomny jesteś? Chodzi o kupno obrazów a nie domu aukcyjnego  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Konsultant
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
midas47
|
Wysłany: Poniedziałek, 18 Kwiecień 2011, 14:55 Temat postu: kontrakty |
|
|
Polecam kontrakty na indeks WIG20. Derywatywy posiadają tą zalete, że dają możliwość generowania zysku gdy giełda rośnie ale też gdy indeksy tracą wartość. Ważną kwestią jest też dzwignia finansowa która przy małym kapitale pozwala osiągać zyski nawet kilkudziesięcioprocentowe w kilka dni. _________________ Jak grać na giełdzie gpw - przydatne informacje
Jak zacząć inwestować na FOREX |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robert.kajzer
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Damiian
|
Wysłany: Piątek, 20 Maj 2011, 7:30 Temat postu: |
|
|
| Witam, jestem zainteresowany funduszami inwestycyjnymi. Operuję wydaję mi się średnią kwotą 6 tyś. Czy polecili byście mi ten rodzaj inwestycji na dzień dzisiejszy? Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robert.kajzer
|
Wysłany: Niedziela, 22 Maj 2011, 17:17 Temat postu: |
|
|
To zalezy jakies jest Twoje doswiadczenie inwestycyjne. Jezeli zerowe badz bardzo niewielkie to polecilbym bezpieczne fundusze inwestycyjne, edukacje i wraz z nabywaniem nowej praktycznej wiedzy coraz agresywniejsze inwestowanie. _________________ http://abcinwestowania.wordpress.com ---> blog o inwestowaniu
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
http://poradnikinwestycyjny.wordpress.com ---> poradnik inwestowania w Fundusze Inwestycyjne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Majki
|
Wysłany: Poniedziałek, 23 Maj 2011, 19:23 Temat postu: |
|
|
O mam bardzo podobne pytanie co Damiien.
Operuję podobną kwotą (5.5 tyś), słyszałem od kilku osób że teraz to najlepiej właśnie fundusze inwestycyjne. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gogus
|
Wysłany: Poniedziałek, 23 Maj 2011, 21:03 Temat postu: |
|
|
I znów historia lubi się powtarzać .Większość funduszy nie uzyskuje lepszych wyników od indeksu,wiec nie wiem skąd pomysł żeby oddawać im pieniądze.Wyniki pokazują,że zarządzający w większości przypadków nie maja żadnej przewagi,a nawet jeśli cześć z nich faktycznie jest fachowcami to są znacznie ograniczeni przez przepisy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Damiian
|
Wysłany: Wtorek, 24 Maj 2011, 7:22 Temat postu: |
|
|
Mam chyba jednak małe doświadczenie w tym zakresie. Wiedzę zdobywam cały czas, a jakże . Z tego co mi wiadomo, FI są mimo wszystko polecane, ale tak jak widać, są też głosy na nie. Podejrzewam, że nie bez powodu. Z drugiej strony, chodzi bardziej o pewność dla takich laików (no może średnich laików) jak ja. Nie chodzi mi o bicie rekordów w zyskach (goguś, wspomniałeś coś o ograniczeniach), a o spokojne ulokowanie danej kwoty. Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gogus
|
Wysłany: Wtorek, 24 Maj 2011, 11:12 Temat postu: |
|
|
| Damiian napisał: | Mam chyba jednak małe doświadczenie w tym zakresie. Wiedzę zdobywam cały czas, a jakże . Z tego co mi wiadomo, FI są mimo wszystko polecane, ale tak jak widać, są też głosy na nie. Podejrzewam, że nie bez powodu. Z drugiej strony, chodzi bardziej o pewność dla takich laików (no może średnich laików) jak ja. Nie chodzi mi o bicie rekordów w zyskach (goguś, wspomniałeś coś o ograniczeniach), a o spokojne ulokowanie danej kwoty. Pozdrawiam |
Problem w tym że w funduszach jest bezpiecznie wtedy jak i na rynku nic złego się nie dzieje.Jak leci cały rynek to i fundusze nie zarabiają.Faktem jest ze tracą w większości przypadków mniej niż szeroki rynek ,ale jak do tego dodać opłaty manipulacyjne i za zarządzanie to nie jest kolorowo.Może ETF jest lepszym rozwiązaniem? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robert.kajzer
|
Wysłany: Czwartek, 2 Czerwiec 2011, 19:57 Temat postu: |
|
|
Spokojne ulokowanie kapitalu wiaze sie z bezpiecznymi instrumentami, wiec wszelkie fundusze akcyjne czy hybrydowe z gory bym odradzil.
Z drugiej strony warto sie rozwijac w kwestii inwestowania jezeli chce sie zarabiac przyzwoite pieniadze. Wchodzenie w akcje bez jakiejkolwiek (nawet podstawowej) wiedzy to samobojstwo.
Jezeli chce sie osiagac wyniki lepsze od indeksu to trzeba samemu inwestowac.
Fundusze inwestycyjne sa czesto polecane bo mozna rozpoczac swojaq przygode z inwestowaniem majac niewielkie comiesieczne nadwyzki kapitalu. _________________ http://abcinwestowania.wordpress.com ---> blog o inwestowaniu
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
http://poradnikinwestycyjny.wordpress.com ---> poradnik inwestowania w Fundusze Inwestycyjne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
el_richardson
|
Wysłany: Niedziela, 5 Czerwiec 2011, 15:16 Temat postu: Poważnie o inwestowaniu |
|
|
hej, jestem nowy na tym forum, ale inwestuje aktywnie od kilku lat, z tej perspektywy mogę wam troche doradzić otóż...
1) przede wszystkim jeśli chodzi o inwestycje, to należy zwrócić uwagę, na akceptowalne przez Was ryzyko inwestycyjne. To jest clue wszystkiego, poniewaz od profilu agresywności, który jesteście gotowi obrać, będą zależeć wasze przyszłe stopy zwrotu
2) sumy jakiej możecie zainwestować, skąd ona ma pochodzić. Raczej nie trzeba tłumaczyć nikomu, iż inwestuje się pieniądze, które są środkami wolnymi, które nie są pożyczone, i których nie trzeba będzie za tydzień wyjąć ponieważ nie ma co włożyć do garnka.
w ten sposób przebrnęliśmy przez pierwszy etap. Teraz w tym momencie, gdy wiesz ile posiadasz pieniędzy, i jaki jest Twój miesięczny bilans przepływu pieniędzy (ile zosaje Ci co miesiąc na inwestycje) możesz zdecydować w co chcesz inwestować.
Możliwości jest wiele
- rynek akcji - możliwa duża stopa zwrotu, łatwy dostęp do notowań onlie, można wejśc i wyjść w każdym momencie bez zbędnych formalności
- rynek walut FOREX- lewarowany rynek, na którym można zarobić i stracić krocie, jest mniej stabilny niż rynek akcji, opiera się na czystej analizie technicznej i eventach, które zaburzają tę analizę, dzięki dźwigni finansowej, dużo mniejszą kwotą można lewarować kwotą 2, 5, 10 , 50 a niekiedy 100 razy większą od depozytu
- fundusze inwestycyjne - dla osób, które nie chcą interesować się czy spółka wypuszcza nową emisję akcji, że trzeba sprzedać prawa poboru etc., wpłaca się pieniądze do funduszu, oni je inwestują, dywersyfikują ryzyko, przez co ewentualna stopa zwrotu jest znacznie mniejsza niż na rynku akcji
- rynek opcji - czarny szlak w dziedzinie inwestorskiej, zalecany tylko osobą, które naprawde znają sie na rzeczy
Alternatywne inwestowanie
- inwestycje w sztukę
- nieruchomości
- inwestowanie w wina
Osobiście inwestuję stale na gpw, czasem na forexie. Jeżeli macie do dyspozycji trochę pieniędzy bez wahania polecam GPW, jednak radze najpierw trochę sie poedukować, by się nie rozczarować. Warto też inwestować wstępnie wirtualnie, natomiast nigdy to nie będzie tak jak z realnymi pieniędzmi, to jest troche jak granie w pokera, bez pieniędzy.
Jeżeli natomiast dysponujecie mniejszą kwotą zachęcam do comiesięcznego nabywania jednostek uczestnictwa w funduszu inwestycyjnym.
W razie pytań proszę pisać  _________________ www.badzinwestorem.pl - analiza techniczna i informacje o inwestowaniu |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kasalenna
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Damiian
|
Wysłany: Środa, 22 Czerwiec 2011, 18:32 Temat postu: |
|
|
| Dawno nie zaglądałem na forum. Wyszukałem też informacje na temat portalu zarabiajmy pl. Nie mam doświadczenia rzecz jasna z tego typu portalami, ale z tego co widzę, jeśli ktoś inwestuje duże sumy pieniędzy śmiało może pomyśleć nad tego typu usługami. Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
|