|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
goldszmit
|
Wysłany: Wtorek, 11 Lipiec 2006, 15:57 Temat postu: jak zacząć???? prosze o pomoc |
|
|
Witam,
chciałbym zacząć "grać" na giełdzie, ale kompletnie nie wiem jak do tego sie zabrać,
Wiem że musze (chyba) założyc konto w biurze maklerskim, tyle że nie wiem na co zwracać uwage podczas wyboru biura (widziałem ranking gdzie na pierwszym miejscu był dom maklerski BOŚ), pozatym czy mozna kupować/sprzedawać samemu czy przez maklera, czy jest możliwy kontakt z maklerem np na gadu gadu, czy bede otrzymywał jakieś analizy od biura maklerskiego.
w tej chwili gram sobie wirtualnie na onecie, poczatkowo wtopiłem ale z czasem odrobiłem strate z nawiazką i chciałbym zacząc w realu.
Prosze o jakieś sugestie, rady i opis jak to wygląda, pewnie nie jestem jedynym przyadkiem który chciałby rozpocząc przygode z giełdą ale nie wie jak sie do tego zabrać, a wiem że jest wielu ludzi którzy maja juz doświadczenie i te osoby prosiłbym o pomoc.
Z góry dziekuję
goldszmit _________________ goldszmit |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
Youki Site Admin

|
Wysłany: Wtorek, 11 Lipiec 2006, 16:12 Temat postu: |
|
|
Jesli dysponujesz conajmniej 5 000 zł to najlepiej zalozyc konto w bossa.pl (wymagaja wlasnie min 5000 zł na rachunku). W przeciwnym wypadku najlepiej w mbanku, jesli masz juz konto to wystarczy uaktywnic Emaklera, jesli nie masz to zalozyc i dopiero uaktywnic. Jesli chodzi o mbank brak jakichkolwiek oplat za prowadzenie rachunku, a prowizje kupna/sprzedazy akcji w wysokości 0,39 % min. 5 zł. Takie same prowizje sa obecnie w bossa.pl. _________________ "Najlepszym przedziałem czasowym trzymania akcji jest wieczność."
Warren Buffett |
|
| Powrót do góry |
|
 |
goldszmit
|
Wysłany: Środa, 12 Lipiec 2006, 15:27 Temat postu: |
|
|
Dzieki , dzwoniłem do mbnku, ale może mógłbym uzyskać jakieś informacje na temat innych biur maklerskich, wiem ze mógłbym pozytać ale moze ktos z praktyki mógłby cos powiedzieć _________________ goldszmit |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Youki Site Admin

|
Wysłany: Czwartek, 13 Lipiec 2006, 17:00 Temat postu: |
|
|
Te, ktore podalem sa wedlug opini internautów i jesli chodzi o moje wlasne doswiadczenie (mbank) jedne za najlepszych szczegolnie dla poczatkujacych. Jesli chodzi o inne biura to zawsze mozesz sie przejsc po biurach maklerskich w swoim miescie i zapoznac sie z oferta. _________________ "Najlepszym przedziałem czasowym trzymania akcji jest wieczność."
Warren Buffett |
|
| Powrót do góry |
|
 |
goldszmit
|
Wysłany: Piątek, 14 Lipiec 2006, 8:52 Temat postu: |
|
|
Przekonałeś mnie, spróbuje w mbanku. Później napise moje uwagi i jak mi poszło.
Jeszcze raz dzieki i życze samych hoss
pozdrawiam
goldszmit _________________ goldszmit |
|
| Powrót do góry |
|
 |
medusz
|
Wysłany: Czwartek, 28 Wrzesień 2006, 10:58 Temat postu: |
|
|
| Jeżeli chodzi o biura to nie polecam mbanku. Ale gdy obracasz małą gotówka to może będzie dobry. Ja moge CI polecić WBK lub BPH. A co do gry to inwstujesz sam (tzn sam składasz zlecenia). Ważne jest więc abyś posiadał notowania w czasie rzeczywistym. W tej chwili większośc biur oferuje jedną ofertę za darmo a to na początek powinno Ci wystarczyć. Możesz też sledzić arkusz zleceń na http://mojeinwestycje.interia.pl/gie/notgpw/notc/c_akcje tam wybierasz dana spólkę i możesz oglądac wszystkie zlecenia kupna i sprzedaży. Analizy w mbanku nie dostaniesza np w wbku sa analizy i opinie ekspertow jeżeli chcesz się wg tego kierowac. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
lewocz
|
Wysłany: Środa, 18 Październik 2006, 9:07 Temat postu: |
|
|
Jeśli już o początkach mowa to mam pytanie jak wygląda kwestia podatku. No bo zupełnie nie czaję w jaki sposób wyliczyc ile się straciło, a ile zyskało na transakcjach giełdowych. Bo z tego co wiem to podatek dochodyw od giełdy też istnieje.
W kwestii rachunku, mam konto elektroniczne w BPH, mają opcje Makler. Ktoś ma może jakieś dośwaidczenia z nimi ? Bo nie ukrywam że wygodnie by było mieć wszytsko w jednym serwisie. Poza tym mam też konto w Penetratorze w Krakowie. Też mają wersję on-line, nawet kiedyś pzreglądałem ale sam nie wiem co o tym sądzic.
W moimi przypadku mowa nie tyle o grze co o inwestowaniu długoplanowym. Tzn nie interesują mnie jakieś duze ilisci zleceń kupna i sprzedaży w krótkim czasie ale raczej polityka długoterminowa. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra

|
Wysłany: Poniedziałek, 23 Październik 2006, 17:21 Temat postu: |
|
|
| Ja zakładam konto w mbanku i będę grała. Myślę, że to dobry pomysł, bo to rzetelne biuro i dużo osób je poleca. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
goldszmit
|
Wysłany: Czwartek, 26 Październik 2006, 18:55 Temat postu: |
|
|
Jestem w mbanku, nie wiem jak jest u innych, ale mbank ma ten plus ze pobieraja kase tylko za wykonane zlecenie (0,39% wartości zlecenia), prowadzenie konta jest darmowe, nie trzeba miec jakiejś minimalnej kwoty na koncie, nie masz nie inwestujesz,pozatym jeśli ktoś ma ekonto to automatycznie ma wszystko w jednym miejscu, troche problem bo nie ma wsparcia, ale ja korzystam z www.bankier.pl i www.parkiet.com i www.stooq.pl, i narazie jestem na +, nie duzy ale jednak. No i nie ma kontaku z maklerem,
Moze ktoś opisze swoje doświadczenia z innymi biurami (plusy i minusy), to były by dobre wskazówki dla przyszłych inwestorów przy wyborze biura maklerskiego _________________ goldszmit |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BeaLeftEye
|
Wysłany: Piątek, 27 Październik 2006, 18:01 Temat postu: A może jakaś książka? |
|
|
| Ja też od jakiegoś czasu miałam zamiar zacząć grać na giełdzie,ale napierw chyba wolę mieć pewne zaplecze teoretyczne... Czy możecie mi poradzić co warto przeczytać? Dobrze byłoby gdyby coś napisane było w bardzo przystępnym języku... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra

|
Wysłany: Piątek, 27 Październik 2006, 21:17 Temat postu: Re: A może jakaś książka? |
|
|
| BeaLeftEye napisał: | | Dobrze byłoby gdyby coś napisane było w bardzo przystępnym języku... |
Skoro nie rozumiesz to się raczej nie zabieraj do tego. Możesz jednak poczytać "Parkiet" i inne rzeczy w necie. Pamiętaj, że to nie tylko zależy od szczęścia, ale też od umiejętności. Ja jestem początkowa, wciąż się uczę i zaczynam w poniedziałek. Życzę Ci powodzenia:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Youki Site Admin

|
Wysłany: Sobota, 28 Październik 2006, 7:46 Temat postu: |
|
|
Wiadomo, ze każdy kiedyś zaczynał. Jeśli chodzi Ci o jakieś materiały w naprawdę przystępnym języku to proponuje wydawnictwo z ebookami Złote Myśli
http://www.zlotemysli.pl/?c=4main&idEbook=260
Osobiście nie czytałem tego ebooka, ale miałem styczność z innymi ich publikacjami i musze powiedzieć, że choćby przeczytał tego ebooka gimnazjalista to też może dużo zrozumieć.
Ale nic nie zastąpi praktyki więc nie ma co zbyt długo czekać i teoretyzować, ale zacząć grać choćby małymi stawkami. _________________ "Najlepszym przedziałem czasowym trzymania akcji jest wieczność."
Warren Buffett |
|
| Powrót do góry |
|
 |
BeaLeftEye
|
Wysłany: Sobota, 28 Październik 2006, 14:27 Temat postu: |
|
|
Dzięki Youki za odpowiedź Pewnie masz rację- warto po prostu spróbować. Praktyka będzie najlepsza:) |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gogus
|
Wysłany: Poniedziałek, 30 Październik 2006, 13:26 Temat postu: |
|
|
| a ja polecam stronke www.gieldowe.pl dobre podstawowe informacje i nie tylko |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra

|
Wysłany: Poniedziałek, 30 Październik 2006, 14:49 Temat postu: |
|
|
gogus faktycznie fajna stronka  |
|
| Powrót do góry |