Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki
Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.

Reklama:    
weterynarz warszawa bielany  
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja    ProfilProfil   PWPW   ZalogujZaloguj 
jak zacząć???? prosze o pomoc
Idź do strony 1, 2  Następny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
goldszmit

PostWysłany: Wtorek, 11 Lipiec 2006, 15:57    Temat postu: jak zacząć???? prosze o pomoc Odpowiedz z cytatem

Witam,
chciałbym zacząć "grać" na giełdzie, ale kompletnie nie wiem jak do tego sie zabrać,
Wiem że musze (chyba) założyc konto w biurze maklerskim, tyle że nie wiem na co zwracać uwage podczas wyboru biura (widziałem ranking gdzie na pierwszym miejscu był dom maklerski BOŚ), pozatym czy mozna kupować/sprzedawać samemu czy przez maklera, czy jest możliwy kontakt z maklerem np na gadu gadu, czy bede otrzymywał jakieś analizy od biura maklerskiego.
w tej chwili gram sobie wirtualnie na onecie, poczatkowo wtopiłem ale z czasem odrobiłem strate z nawiazką i chciałbym zacząc w realu.
Prosze o jakieś sugestie, rady i opis jak to wygląda, pewnie nie jestem jedynym przyadkiem który chciałby rozpocząc przygode z giełdą ale nie wie jak sie do tego zabrać, a wiem że jest wielu ludzi którzy maja juz doświadczenie i te osoby prosiłbym o pomoc.
Z góry dziekuję
goldszmit
Reklama
Youki
Site Admin

PostWysłany: Wtorek, 11 Lipiec 2006, 16:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jesli dysponujesz conajmniej 5 000 zł to najlepiej zalozyc konto w bossa.pl (wymagaja wlasnie min 5000 zł na rachunku). W przeciwnym wypadku najlepiej w mbanku, jesli masz juz konto to wystarczy uaktywnic Emaklera, jesli nie masz to zalozyc i dopiero uaktywnic. Jesli chodzi o mbank brak jakichkolwiek oplat za prowadzenie rachunku, a prowizje kupna/sprzedazy akcji w wysokości 0,39 % min. 5 zł. Takie same prowizje sa obecnie w bossa.pl.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
goldszmit

PostWysłany: Środa, 12 Lipiec 2006, 15:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzieki , dzwoniłem do mbnku, ale może mógłbym uzyskać jakieś informacje na temat innych biur maklerskich, wiem ze mógłbym pozytać ale moze ktos z praktyki mógłby cos powiedzieć
Youki
Site Admin

PostWysłany: Czwartek, 13 Lipiec 2006, 17:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Te, ktore podalem sa wedlug opini internautów i jesli chodzi o moje wlasne doswiadczenie (mbank) jedne za najlepszych szczegolnie dla poczatkujacych. Jesli chodzi o inne biura to zawsze mozesz sie przejsc po biurach maklerskich w swoim miescie i zapoznac sie z oferta.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
goldszmit

PostWysłany: Piątek, 14 Lipiec 2006, 8:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Przekonałeś mnie, spróbuje w mbanku. Później napise moje uwagi i jak mi poszło.
Jeszcze raz dzieki i życze samych hoss
pozdrawiam
goldszmit
medusz

PostWysłany: Czwartek, 28 Wrzesień 2006, 10:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeżeli chodzi o biura to nie polecam mbanku. Ale gdy obracasz małą gotówka to może będzie dobry. Ja moge CI polecić WBK lub BPH. A co do gry to inwstujesz sam (tzn sam składasz zlecenia). Ważne jest więc abyś posiadał notowania w czasie rzeczywistym. W tej chwili większośc biur oferuje jedną ofertę za darmo a to na początek powinno Ci wystarczyć. Możesz też sledzić arkusz zleceń na http://mojeinwestycje.interia.pl/gie/notgpw/notc/c_akcje tam wybierasz dana spólkę i możesz oglądac wszystkie zlecenia kupna i sprzedaży. Analizy w mbanku nie dostaniesza np w wbku sa analizy i opinie ekspertow jeżeli chcesz się wg tego kierowac.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
lewocz

PostWysłany: Środa, 18 Październik 2006, 9:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli już o początkach mowa to mam pytanie jak wygląda kwestia podatku. No bo zupełnie nie czaję w jaki sposób wyliczyc ile się straciło, a ile zyskało na transakcjach giełdowych. Bo z tego co wiem to podatek dochodyw od giełdy też istnieje.

W kwestii rachunku, mam konto elektroniczne w BPH, mają opcje Makler. Ktoś ma może jakieś dośwaidczenia z nimi ? Bo nie ukrywam że wygodnie by było mieć wszytsko w jednym serwisie. Poza tym mam też konto w Penetratorze w Krakowie. Też mają wersję on-line, nawet kiedyś pzreglądałem ale sam nie wiem co o tym sądzic.

W moimi przypadku mowa nie tyle o grze co o inwestowaniu długoplanowym. Tzn nie interesują mnie jakieś duze ilisci zleceń kupna i sprzedaży w krótkim czasie ale raczej polityka długoterminowa.
Powrót do góry
Aleksandra

PostWysłany: Poniedziałek, 23 Październik 2006, 17:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja zakładam konto w mbanku i będę grała. Myślę, że to dobry pomysł, bo to rzetelne biuro i dużo osób je poleca.
Powrót do góry
goldszmit

PostWysłany: Czwartek, 26 Październik 2006, 18:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jestem w mbanku, nie wiem jak jest u innych, ale mbank ma ten plus ze pobieraja kase tylko za wykonane zlecenie (0,39% wartości zlecenia), prowadzenie konta jest darmowe, nie trzeba miec jakiejś minimalnej kwoty na koncie, nie masz nie inwestujesz,pozatym jeśli ktoś ma ekonto to automatycznie ma wszystko w jednym miejscu, troche problem bo nie ma wsparcia, ale ja korzystam z www.bankier.pl i www.parkiet.com i www.stooq.pl, i narazie jestem na +, nie duzy ale jednak. No i nie ma kontaku z maklerem,
Moze ktoś opisze swoje doświadczenia z innymi biurami (plusy i minusy), to były by dobre wskazówki dla przyszłych inwestorów przy wyborze biura maklerskiego
BeaLeftEye

PostWysłany: Piątek, 27 Październik 2006, 18:01    Temat postu: A może jakaś książka? Odpowiedz z cytatem

Ja też od jakiegoś czasu miałam zamiar zacząć grać na giełdzie,ale napierw chyba wolę mieć pewne zaplecze teoretyczne... Czy możecie mi poradzić co warto przeczytać? Dobrze byłoby gdyby coś napisane było w bardzo przystępnym języku...
Powrót do góry
Aleksandra

PostWysłany: Piątek, 27 Październik 2006, 21:17    Temat postu: Re: A może jakaś książka? Odpowiedz z cytatem

BeaLeftEye napisał:
Dobrze byłoby gdyby coś napisane było w bardzo przystępnym języku...

Skoro nie rozumiesz to się raczej nie zabieraj do tego. Możesz jednak poczytać "Parkiet" i inne rzeczy w necie. Pamiętaj, że to nie tylko zależy od szczęścia, ale też od umiejętności. Ja jestem początkowa, wciąż się uczę i zaczynam w poniedziałek. Życzę Ci powodzenia:)
Powrót do góry
Youki
Site Admin

PostWysłany: Sobota, 28 Październik 2006, 7:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wiadomo, ze każdy kiedyś zaczynał. Jeśli chodzi Ci o jakieś materiały w naprawdę przystępnym języku to proponuje wydawnictwo z ebookami Złote Myśli
http://www.zlotemysli.pl/?c=4main&idEbook=260

Osobiście nie czytałem tego ebooka, ale miałem styczność z innymi ich publikacjami i musze powiedzieć, że choćby przeczytał tego ebooka gimnazjalista to też może dużo zrozumieć.

Ale nic nie zastąpi praktyki więc nie ma co zbyt długo czekać i teoretyzować, ale zacząć grać choćby małymi stawkami.
BeaLeftEye

PostWysłany: Sobota, 28 Październik 2006, 14:27    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Dzięki Youki za odpowiedźSmile Pewnie masz rację- warto po prostu spróbować. Praktyka będzie najlepsza:)
Powrót do góry
gogus

PostWysłany: Poniedziałek, 30 Październik 2006, 13:26    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a ja polecam stronke www.gieldowe.pl dobre podstawowe informacje i nie tylko
Powrót do góry
Aleksandra

PostWysłany: Poniedziałek, 30 Październik 2006, 14:49    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gogus faktycznie fajna stronka Smile
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2
Skocz do: