Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki
Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.

Reklama:    
weterynarz warszawa bielany  
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja    ProfilProfil   PWPW   ZalogujZaloguj 
Fundusz pko/credit suisse akcji fio

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
hans1054

PostWysłany: Sobota, 8 Grudzień 2007, 21:00    Temat postu: Fundusz pko/credit suisse akcji fio Odpowiedz z cytatem

Witam

Wykupiłem sobie fundusz pko/credit suisse akcji fio i zainwestowałem jak narazie 1074zł i potem co miesiąc bede inwestował 50zł w tym funduszu posiadam plan systematycznego oszczeedzania takze co miesiąc bede wpłacał najmniejsza kwote 50zł.
Mój plan jest nastepujacy
obecnie mam 18 lat i chodze do technikum
do konca 4 klasy bede chciał odkładac co miesiąc pięniadze minimum 50zł a potem jak pójde na studia to też chciałbym oszczedzać też bede wpłacał 50zł chyba że bede miał dobra robote na studiach to oczywiście wiecej oczywiście jak skoncze studia i bede nadal miał dobrze płatna prace to wtedy bede chciał zwiekszyc swoje wpłaty na mój fundusz do nawet 200-500zł wzalezności ile bede zarabiał Smile Jak oczywiście nie wyjade za granice Smile

Zdecydowałem sie na ten fundusz poniewaz daje on duze zyski w długim terminie 3-5 lat. Ja oczywiscie swoja kase bede kumulował i mam nadzieje że jak bede miał 40 lat to bedzie mnie stać na nie jedna luksusowa rzecz jaka niestac przeciętnego polaka który niestety ale musi wziąść kredyt i potem spłacac go nawet przez 30 lat.

Napiszczie jak wy inwestujecie ile daliście i na jak długo bedziedzie trzymac pieniadze. napiszczie rówiez co za te pieniadze chcielibyście kupić.

ps. Czy myslicie ze przy takim załozeniu w wieku 40-45 lat moge zostac milionerem????
Jak myslicie moge sie dorobic w ten sposób 1 miliona złotych czy raczej mniej?? widomo potem od tego jeszcze trzeba odliczyc 19% podatek belki

Dziękuje i prosze o wypowiedzi
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama
Tomy

PostWysłany: Niedziela, 9 Grudzień 2007, 7:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W wieku 40 lat mozesz zostac milinerem. Znam pewnego Anglika, ktory byl multi milionerem przed trzydziestka, ale nie podpalalbym sie na twoim miejscu. On najpierw wydal pieniadze wartosci sredniego domku w Polsce zeby osiagnac wiedze wymagana do uzyskiwania systematycznych zyskow. Musisz wiedziec ze to jest "zero sum game" tak wiec jak ty zarobisz to ktos straci, a przy tym 80% ostatecznie bankrutuje.
Ja spekuluje na opcjach. Obecnie stosunek mich zyskownych/stratnych pozycji (zamknietych) wynosi 60/40% a nawet to pozwolilo mi zwielokrotnic kilkokrotnie kapital w kilkumiesiecznym czasie . Wszysko zalezy jakie straty jestes w stanie zaakceptowac.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
hans1054

PostWysłany: Niedziela, 9 Grudzień 2007, 8:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Powiem tak jestem przygotowany nawet na straty rzedu 30-45%. Wiem że akcje sa bardzo ryzykowne ale dzieki temu ryzyku sa tez bardzo zyskowne. Takze nawet jakbym przypuśćmy dzisiaj nawet stracił to 30-40 % co odpukać w niemalowane to w przeciągu roku i tak te straty odrobię i praktycznie wyjde na zero. Jestem bardzo zdeterminowany i powiem tak
kazdy na samym poczatku musi stracic zeby potem dużo zyskac ja specialnie dlatego wybrałem ten fundusz bo po pierwsze jest ryzykowny a po drugie jest dobrze opłacalny.
Duże ryzyko duzy zysk
małe ryzyko mały zysk

Zastanawiałem się na innymi inwestycjami ale jakbym zostawił to na lokate 5% lub wykupiłbym obligacje to przecierzerz to sa grosze a tak jak wstapiłem do planu systematyczego oszczedzania to wiadomo ze jestem zdeterminowany co miesiąc jakąs część akcji kupic. Raz kupie akcje po wyższej cenie raz po nizszej.
Powrót do góry
Tomy

PostWysłany: Niedziela, 9 Grudzień 2007, 10:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tego nie wiesz czy jestes wstanie zaakceptowac taka strate dopuki to stanie sie faktem. Akcje nie sa jakos wielce ryzykowne. W sumie mialem na mysli wybor instrumentu finansowego w kwestii akceptowania strat. Patrzyc jak twoje akcje spadaja 40% to glupota. Strata 40% na opcjach, ktore opiewaja na akcje to jeszcze jest do zaakceptowania gdy te akcje spadly tylko np.: 3% bo to nie oznacza jeszcze ze spolka ma klopoty lub ze tred sie odwrocil. Wiec potrzebujemy w zasadzie tylko te 3%na akcjach zeby odrobic 40% w opcjach. Czysto w akciach przy stracie 40% potrzebujesz juz okolo 70% zeby odrobic straty.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Youki
Site Admin

PostWysłany: Niedziela, 9 Grudzień 2007, 10:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hans1054 zastanow sie jeszcze raz nad tym planem systematycznego oszczędzania. Widzialem ich troche i jeszcze nie spotkalem sie z takim gdzie nie zabieraliby sobie prowizji... i czesto zarowno przy wplacaniu jak i wyplacaniu. Do tego ciezko jest wyplacic pieniadze wczesniej "w razie czego" bez dodatkowych oplat (sporych).

Doradcy wciskaja te plany kazdemu i wszedzie, i dobrze bo jest wiele osob, ktore gdyby nie taki plan nigdy nie zaczeliby konsekwentnie inwestowac.

Jednak... czy nie mozesz sobie tych 50 zl inwestowac sam regularnie co miesiac? Ewentualnie jak ci sie zapomni to w nastepnym miesiacu 100 zł? Zawsze to oszczednosc i brak uwiazania jakimis umowami.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
hans1054

PostWysłany: Niedziela, 9 Grudzień 2007, 11:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Po pierwsze w moim funduszu akcji znajduje sie plan systematycznego oszczędzania i on jest za free
Jezeli chodzi o prowizje tak to prawda pobierają sobie dość spora prowizje bo az 4% tylko ze ja fundusz założyłem sobie przez net i ściągają mi prowizje z 2% od kwoty a po kilku latach podajże 3 mam obnizki w prowizji a potem jak bede u nich dostatecznie długo to nawet nie bede płacił prowizji.

Jeżeli chodzi o prowizje to powiem tak

uszczupliło to moje konto o jakieś 60zł ale w ciagu 2 dni je odrobiłem na moim funduszu takze nie jest żle.

Musze powiedzieć ze dobrze sobie to przemyślałem i jeżeli ja dałbym pieniądze do banku na konto czy na lokate to napewno nie zyskałbym w długim okresie czasu tyle ile na funduszu akcyjnym i jestem świecie przekonany o tym.
Jeżeli chcielibyście mi cos doradzić na temat inwestowania to chetnie wysłucham starszych kolegów którzy pewnie oszczędzają juz kilka lat Smile

Chciałbym sie dowiedzieć jak wy inwestujecie i jak wam idzie z oszczędzaniem pieniędzy i ich namnażaniem Smile
Powrót do góry
Youki
Site Admin

PostWysłany: Niedziela, 9 Grudzień 2007, 17:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja inwestuje w fundusze, idzie bardzo dobrze Smile

Co do Twoich prowizji, ktore mowisz ze odrobiles i ze to nie problem to powtórze się: gdyby nie te prowizje to nie musialbys ich odrabiac tylko to juz bylby Twój zysk Smile Roznica zadna czy to plan czy wplacanie samodzielne na fundusz, wiec po co przeplacac?

Rownie dobrze ja lub ktos z tego forum moglby ci zaoferowac, ze ty bedziesz mu przekazywal co miesiac kesh a on ci wplacal na fundusz w zamian za prowizje Smile Kompletnie nie czaje tych planow, jesli ktos ma choc odrobine checi i jest konsekwenny to sam sobie bedzie wplacal np. przez mbank - latwo i zupelnie za darmo. Dla innych sa wlasnie plany systematycznego oszczedzania.

Zaloze sie, że teraz nawet nie mozesz zrezygnowac z tego planu bo cie wiaze jakas umowa stwierdzajaca, ze jak zrezygnujesz to ci prawie wszytsko zabiora... Znam ludzi, ktorzy mieli plany, po dwoch latach postanowili zrezygnowac i sa STRATNI - to nastepna wada tych planow. Jak potrzebujesz nagle kasy tez nie pozwola ci wyplacic bez jakichs dodatkowych prowizji.

Dla mnie w inwestowaniu w fundusze liczy sie bardzo to, że wplacam kiedy chcem, wyplacam kiedy chcem i nikt mi z tego nie zabierze nawet grosza. Jesli mialbym Ci cos zasugerowac to uciekaj z tego planu, poki ci jeszcze duzo nie zabrali.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
hans1054

PostWysłany: Niedziela, 9 Grudzień 2007, 19:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A własnie ze sie mylisz nie jestem zwiazany z zadna umowa wiesz jak liczyłem sprzedałbym teraz swoje akcje i wyszedłbym na przysłowiowe "zero"

Jesli chodzi o mbank to ja jakos jestem zrazony do tego banku bo miałem jedna dośc nieprzyjemna sytuacje u nich i może dlatego im za bardzo nie ufam ja obecnie korzystam z inteligo i jestem akurat z tego banku bardzo zadowolony.

Nie wiem zastanowie sie nad mbankiem
Powiedz mi jeszcze jedno czy jezeli zdecyduje sie inwestowac przez mBank to mam nadzieje ze tych wczesniejszych akcji nie musze sprzedawac tylko mBank bedzie przelewał mi kase na ten rachunek gdzie składam kase na akcje???
Moze mi to ktos wytłumaczyc bo co do mBanku to ja sie komletnie nie znam i nie wiem jak własnie kupno tych akcji wyglada to wtedy znów nowy osobny rachunek musze złozyc inny niz na tym co posiadam akcje w TFI???

Moze mi to kos blizej przyblizyc???
Powrót do góry
hans1054

PostWysłany: Poniedziałek, 17 Grudzień 2007, 21:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej

Dzisiaj wysłałem bo mbanku podpisany formularz o otwarcia TFi Smile
Ale na inny forach wyczytałem ze mbank nie pobiera opłat prowizji za zabycie akcji ale za to mbank pobiera opłate za zarzadzanie własnie tymi akcjami i chciałbym sie zapytaj jak to własciwie wygląda czy mógłby mi to ktos bardzo szczegółowo wyjaśnic. Bo z tego co ja na innych forach wyczytałem to ta opłata za zarzadaznie jest wliczona w kupno akcji. Nie znam sie na tym wiec was sie pytam starych zdadaczy funduszy inwestycyjnych w mbanku Smile

Napiszczie rówiez jezeli ja przejde z PKO credit suisse na mbank i tam wykupie akcje to bede cos dodatkowo płacił za nabycie czy nie???

Prosze aby ktos mi to wytłumaczył na spokojnie

Dziekuje za pomoc Smile
Powrót do góry
Youki
Site Admin

PostWysłany: Wtorek, 18 Grudzień 2007, 12:09    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hans1054 napisał:

Ale na inny forach wyczytałem ze mbank nie pobiera opłat prowizji za zabycie akcji ale za to mbank pobiera opłate za zarzadzanie własnie tymi akcjami i chciałbym sie zapytaj jak to własciwie wygląda czy mógłby mi to ktos bardzo szczegółowo wyjaśnic.

Mbank nie pobiera oplaty za zarzadzanie tylko fundusz, i jest ona taka sama wszedzie niezaleznie gdzie kupujesz jendostki.
hans1054 napisał:

Napiszczie rówiez jezeli ja przejde z PKO credit suisse na mbank i tam wykupie akcje to bede cos dodatkowo płacił za nabycie czy nie???

nie
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: