|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tomek6
|
Wysłany: Czwartek, 15 Luty 2007, 16:06 Temat postu: pytania początkujacego |
|
|
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
To mój pierwszy post. Chciałbym dowiedzieć się podstawowych spraw na temat GPW.
Zdaję sobie sprawę, że pytania które zadam, są dla Was pytaniami wręcz śmiesznymi. Jednak ja jestem osobą początkujacą. Was też kiedyś ktoś musiał pewnie nauczyć podstaw na temat giełdy. Też pewnie nie wiedzieliscie jak zacząć, gdzie itd.
Ok, nie przedłużam już...
1.Gdzie trzeba wpłacić pieniądze, chcąc zacząć grę na giełdzie?
2.Co się podpisuje i jakie z tej okazji ponosi sie koszty(prowizje, opłaty itp)?
3.Kupując akcje, jakie ponosi się koszty(prowizje? jeśli tak to jaki procent?)?
4.Po jakim czasie, mogę sprzedać swoje akcje?
5.Jak naliczany jest zysk?
Narazie tyle. Będę bardzo wdzięczny, jeżeli ktoś poświęci swój czas i odpowie na moje pytania. Może kiedyś ja będę mógł komuś w jakiś sposób pomóc  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
chiconyy
|
Wysłany: Piątek, 16 Luty 2007, 9:42 Temat postu: |
|
|
Hej
1. Musisz sobie zalozyc konto maklerskie np. w jakims banku lub biurze maklerskim... ( polecam dla poczatkujacego mbank). Konto takie zblizone jest do konta osobistego z tym ze jest ono nie oprocentowane. 3masz tam pieniazki tylko na zakup akcji lub jak je sprzedaz. Potem sie robi przelew np na jakis rachunek bankowy.
2. Podpisujesz umowe na prowadzenie rachunku maklerskiego i wzaleznosci od biura makl. sa rozne oplaty za prowadzenie konta i za skladanie zlecen kupna - sprzedazy
3. Przewaznie 0,39% nie mniej jak 5zl (mbank) przewaznie tak jest u wszystkich biur.
4.Nawet po paru minutach od kupna :/
5.Zysk rosnie ci wzaleznosci od tego ile spolka zyskala/ stracila (%) w danym dniu no i minus prowizje od sprzedazy i chyba podatek od zysku. (grrr...)
A pomoc mozesz wymieniajac sie ze mna doswiadczeniem na gieldzie bo ja tez jest poczatkujacy inwestor ( rok na gieldzie). Moje gg 4923716 lub mail chiconyy@o2.pl
Pozdro |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ewelina
|
Wysłany: Wtorek, 27 Luty 2007, 16:32 Temat postu: |
|
|
Cześć.
Ja również iwestuję na giełdzie b.krótko. (2 tygodnie) Mam konto w IDMPL. Tam założenie konta 0zł. Płacę tylko 4 zł za obsługę konta/m-c i każda operacja zapup/sprzedaż 10 zł. Przy większych kwotach wydląda to nieco inaczej. Tu cennik: http://www.idmsa.pl/pl/wtorny.php?pid=135
Chętnie podzielę się doświadczeniem. Przez ostatni tydzień siedzę i obserwuję wykresy. Wciągnęło mnie. Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
p_romm Moderator

|
Wysłany: Wtorek, 27 Luty 2007, 19:55 Temat postu: |
|
|
| Ewelina napisał: | Cześć.
Ja również iwestuję na giełdzie b.krótko. (2 tygodnie) Mam konto w IDMPL. Tam założenie konta 0zł. Płacę tylko 4 zł za obsługę konta/m-c i każda operacja zapup/sprzedaż 10 zł. |
w mBanku, MultiBanku:
otwarcie: 0zl
prowadzenie: 0zl
operacja kupna/sprzedazy: 0,39% (min. 5zł)
na poczatek to sie najbardziej oplaca, no chyba ze maja dla Ciebie znaczenie jakies inne kryteria typu szybkosc przeprowadzenia transakcji, dostep do narzedzi, itp. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pan Troglodytes
|
Wysłany: Sobota, 3 Marzec 2007, 20:00 Temat postu: |
|
|
| Pytanie laika: Na jakim poziomie (procent od aktualnej ceny) najlepiej i najoptymalniej (wiem że nie ma zlotej reguły) ustawić stop loss w obawie przed nagłym i sporym spadkiem ? Jakieś porady ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gogus
|
Wysłany: Niedziela, 4 Marzec 2007, 22:08 Temat postu: |
|
|
| witam.to jest bardzo indywidualna sprawa i glownie zalezy od tego na jak dlugo ty zamierzasz swoje pieniazki inwestowac.na ogol ludzie zakladaja to na poziomie 5-7% ale sa i tacy ktorzy wyprzedaja sie po 15% spadkach.autor jednej z ksiazek o gieldfzie pisze ze z doswiadczenia wynika ze im wyzsze stop loss tym mniej razy okazywalo sie ze decyzja o wyprzedazy nie byla pochopna poniewaz na ogol ten kurs sie odbija.musisz to poprostu sam ustalic i konsenkwetnie sie tego trzymac.pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robert.kajzer
|
Wysłany: Sobota, 3 Październik 2009, 8:26 Temat postu: |
|
|
Ustawianie stopow to chyba jedna z najbardziej subiektywnych rzeczy w inwestowaniu:))
Wszystko zalezy od inwestora i od jego sklonnosci do ryzyka. Jedni ustawiaja ciasne stopy (2-3%), a inni szerokie (10-15%). W przypadku ciasnych stopow jest duzo wieksza szansa, ze bedzie nas dosyc czesto wybijalo z rynku. Biorac pod uwage koszty prowizji moze byc to droga taktyka. Z drugiej jednak strony warto pamietac, ze wiekszosc inwestorow myli sie w 2/3 swoich transakcji wiec ciasne stopy pozwalaja ucinac straty, a takze szybko realizowac zyski, gdy rynek zaczyna sie odwracac.
Osobiscie stosuje stosunko ciasne stopy (2-5%). Wszystko jednak zalezy od konkretnego przypadku. _________________ http://abcinwestowania.wordpress.com ---> blog o inwestowaniu
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
http://poradnikinwestycyjny.wordpress.com ---> poradnik inwestowania w Fundusze Inwestycyjne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
|