|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Akkron
|
Wysłany: Sobota, 10 Luty 2007, 19:36 Temat postu: Pytanie (nowicjusza) |
|
|
witam .Założyłem sobie konto eMakler w Mbanku i postanowiłem spróbowac swoich sił na giełdzie i mam małe pytanie "Czy osoba grająca na giełdzie i mająca pewne przychody (lub straty) musi wypełniac zeznania podatkowe (popularne PIT-y)??może troche głupie pytanie ale w tym temacie jestem zupełnie niezorientowany  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
Youki Site Admin

|
Wysłany: Sobota, 10 Luty 2007, 20:32 Temat postu: |
|
|
Tak, jeśli dokonasz jakichś operacji na giełdzie to na koniec roku dostaniesz pocztą odpowiedniego PITa. _________________ "Najlepszym przedziałem czasowym trzymania akcji jest wieczność."
Warren Buffett |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Akkron
|
Wysłany: Sobota, 10 Luty 2007, 22:02 Temat postu: |
|
|
| Czyli, raz na rok dostaje z mBanku Pit-8C na podstawie którego musze wypełnic Pit-38 (wyliczyc podatek 19%, itp). do 30 kwietnia zanieśc pit-38 do urzędu skarbowego i zapłacic odpowiednią (wyliczoną) kwotę podatku od ewentualnych dochodów .Ten podatek 19% rozumiem ,że płaci się raz na rok. Mam nadzieje ,że jeżeli gdzieś się pomyliłem to ktoś mnie skoryguje. pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Youki Site Admin

|
Wysłany: Niedziela, 11 Luty 2007, 8:18 Temat postu: |
|
|
Raz na rok to jestem tego pewny, co do reszty procedur które opisałeś to niestety nie wnikam w to - wypełnianie takich rzeczy i pilnowanie terminów podatkowych strasznie mnie denerwuje więc reszte załatwia mój księgowy
Jest jeszcze możliwość odliczenia sobie od podatku strat, które poniosło się na giełdzie. Ale tylko ich część i chyba w następnym roku. _________________ "Najlepszym przedziałem czasowym trzymania akcji jest wieczność."
Warren Buffett |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pan Troglodytes
|
Wysłany: Niedziela, 25 Luty 2007, 11:09 Temat postu: |
|
|
| Nie zakładam nowego watku by zadać pytanie. Zaznaczam ze jestem raczej laikiem i początkującym w sprawach giełdy. Me pytanie dotyczy strategii gry. Mam zamiar zainwestować kapitał w papiery czterech spółek (po 25 % kapitału) - oczywiście by zamortyzować ewentualną porażką którejś z nich. Wybrałem cztery spółki których wzrost procentowy w ciągu ostatnich 6 miesięcy był najbardziej stabilny i najwiekszy. Z jednej strony niemal cały czas wzrastały więc nie sa najtańsze. Z drugiej jednak prognozy i dotychczasowy trend sugerują iż będą wciąż wzrastać przez najbliższy czas. Mam zamiar je trzymać cały czas - monitorując ich zachowania, by ewentualnie sprzedać w razie oceny potencjalnego załamania kursu. Reasumując: raczej dlugoterminowa inwestycja w papiery o dotychczasowym trendzie zwyżkowym. Czy tego typu strategia i rozumowanie jest poprawne i (zakładając że nie bedzie drastycznej zmiany koniunktury) rokujące zyski ? Z góry dzięki za komentarze... |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Aleksandra

|
Wysłany: Niedziela, 25 Luty 2007, 12:20 Temat postu: |
|
|
| Uważam, że tak, zrobiłam podobnie, tylko inwestując w proporcjach: 25%, 25% i 50%. Kierowałam się podobnymi przekonaniami i myślę, że powinny wzrosnąc, choć nigdy nie wiadomo, u mnie póki co, jest niewielki wzrost, niewielki, ale jest. Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Pan Troglodytes
|
Wysłany: Niedziela, 25 Luty 2007, 12:34 Temat postu: |
|
|
Problem tylko w tym by odpowiednio wcześnie wykryć symtomy spadku nie będącego korekta tylko spora zniżką (w stylu odpukać np. Biotonu) i wtedy sprzedać. Ale od czego mamy raporty, analizy, wiadomości i róznorakie fora/periodyki  |
|
| Powrót do góry |
|
 |
cafe21
|
Wysłany: Czwartek, 24 Maj 2007, 20:33 Temat postu: |
|
|
WITAJCIE
JA MAM ZUPELNIE ZóLTODZIOBIE PYTANIE -TYLKO SIE NIE SMIEJCIE,,,
CZY JAK JAKAS SPOłKA ZAROBIłA 1,5 PROCENTOBROTU DZIENNEGO , TO JA MAJAC WYKUPIONE CZESC TYCH AKCJI TEJ SPOLI TEZ ZAROBILEM W JEDEN DZIEN 1,5 PROCENT MOICH OBROTOW ??? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
garjusz
|
Wysłany: Piątek, 25 Maj 2007, 6:11 Temat postu: |
|
|
| cafe21 napisał: | WITAJCIE
CZY JAK JAKAS SPOłKA ZAROBIłA 1,5 PROCENTOBROTU DZIENNEGO , TO JA MAJAC WYKUPIONE CZESC TYCH AKCJI TEJ SPOLI TEZ ZAROBILEM W JEDEN DZIEN 1,5 PROCENT MOICH OBROTOW ??? |
jeżeli chodzi Ci o wzrost akcji danej spółki o 1,5% w danym dniu
to Twoje akcje oczywiście też wzrosły o 1,5%
czyli te 1,5% to twoje zarobione pieniądze.
(jak sprzedaż akcje)
ale nie rozumie cię z tym obrotem,
Obrót akcjami tzn. ich kupno i sprzedaż _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
p_romm Moderator

|
Wysłany: Czwartek, 31 Maj 2007, 9:04 Temat postu: |
|
|
| cafe21 napisał: | WITAJCIE
1. Jeśli cena akcji jakiejś spółki podskoczyła o 1,5% to nie znaczy że ta spółka tyle zarobiła. Cena akcji bezpośrednio uzależniona jest od podaży i popytu na nie i niczego innego. A na to czy ludzie chcą kupować czy sprzedawać akcji, wpływa już wiele czynników. Spółka jedynie zyskuje kapitał przy wypuszczaniu akcji, a póżniej ich obrót nie ma wpływu na spółkę.
2. Cena akcji poszła do góry o 1,5% to nie znaczy że zarobiłeś 1,5%! Zysk (czyli zarobek) masz tylko i wyłącznie w momenicie SPRZEDANIA akcji. Więc nawet jeśli ich cena podskoczyła o 1,5%( co oznacza że ostatnia transakcja została zawarta za taką a nie inną cenę) to nie znaczy że jeśli ty wystawisz papier do sprzedaży to też pójdzie za taką samą cenę, jest to uzależnione od tego czy znajdzie się na niego kupiec i ile będzie chciał zapłacić za ten papier. Do zysku dochodzi jeszcze chyba ok. 20% podatku który musisz odać naszemu wspaniałemu Panstwu, czyli nawet jeśli zyskałeś na sprzedaży 1,5% to oddajesz 20% tego czyli 0,3%, więc twój zysk wynosi 1,2% |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
|