|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Arachnus
|
Wysłany: Niedziela, 21 Październik 2007, 14:55 Temat postu: Ominąć fundusze? |
|
|
Poradzcie proszę w następującej kwestii. Chcę inwestować 1000 do 1500 zł rocznie przez co najmniej 15 lat.
Zależy mi oczywiście na wysokiej stopie zwrotu.
Nie jestem specem od samodzielnej gry na giełdzie, więc na myśl przychodzą fundusze inwestycyjne akcji. Jednak szkoda trochę zysków z dywidendy, a poza tym najlepsze fundusze lubią zawieszać zbywanie jednostek.
Mam więc następujący pomysł: zakładam rachunek w mbanku i kupuję bezpośrednio akcje, zawsze wybierając spółki z najniższym wskaźnikiem P/E. Raz na rok przeprowadzam selekcję, wyrzucając spółki których P/E za bardzo podskoczył i dokupując nowe.
Czy ten plan jest sensowny? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
gogus
|
Wysłany: Poniedziałek, 22 Październik 2007, 18:39 Temat postu: |
|
|
Osobiscie w AF nie jestem dobry ,bo poprostu nie odpowiadaja mi takie metody inwestowania,ale po pierwsze mysle ze uzywanie samego P/E jako w tym wypadku systemu inwestycyjnego nie jest najlepszym pomyslem.A po drugie wiekszosc osob uwaza,ze jezeli wskaznik ten wybiega poza pewne granice(np jest wiekszy niz 20)to dany papier jest przewartosciowany.Jednoczesnie w ksiazce Sztuka Wyboru Akcji autor mowi(z czym sam sie zgadzam)ze w przypadku dynamicznych wzrostow cen danych akcji P/E wyzsze a nawet czasem bardzo wysokie jest do zaakceptowania.W kazdym razie moim zdaniem jezeli chcesz uzywac AF,to proponuje bardziej doglebna analize,bo niskie badz wysokieP/E o niczym nie przesadza.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
p_romm Moderator

|
Wysłany: Wtorek, 23 Październik 2007, 1:36 Temat postu: |
|
|
Moim zdaniem:
- Powody które podałeś raczej są mało przekonywujące do tego aby zamiast w FI inwestować w akcje. Po pierwsze nie tak duzo funduszy zawiesza zbywanie jednostek, jedynie co wiem to z czołówki DWS TOP 25 zawiesił. Po drugie to, że sam fundusz w sposób fizyczny nie wypłaca dywidendy to nie znaczy że nie otrzymujesz zysku z dywidenty. Fundusze posiadające akcje tak samo jak każdy akcjonariusz otrzymują dywidendę, która wpływa na aktualny stan wyceny jednostki funduszu. Jedyny argument jaki mógłby przemawiać za nie wchodzeniem w fundusze w tym wypadku jest prowizja jaką fundusze pobierają, która ukryta jest w wycenie jednostki. Ale wiadomo nic za darmo, oni za ciebie inwestują więc coś z tego muszą mieć.
- Ponieważ w przeciwieństwie do przedmówcy jestem zwolenikiem AF uważam, że metoda nie jest zła, kiedyś nawet o podobnej czytałem, przy czym dobrze by było:
* nie inwestować całego kapitału w taki sposób
* poza P/E jednak jeszcze sprawdzić co w tej spółce po krótce się dzieje, czy nie ma za dużego długu i czy dochód który wygenerował tak niski P/E nie był jednorazowy.
Twoja selekcja jest jak najbardziej właściwa, gdyż jeśli P/E danej spółki podskoczył to znaczy że albo cena akcji pozostała taka sama a zmalały zyski spółki, albo zyski spółki pozostały bez zmiany a wzrosła cena spółki. W pierwszym przypadku eliminujemy spółke która nie przynosi zysku a w drugim korzystamy z dobrej okazji do sprzedaży. Jednakże trzeba pamiętać, że przy takim samym P/E niektórych spółek z twojego portfela i zysk spółki i jej cena może iść w dół co będzie oczywiście powodować stratę.
Jedno jest pewne: jest to metoda która będzie wymagała od Ciebie niemałego zaangażowania. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
|