Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki
Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.

Reklama:    
weterynarz warszawa bielany  
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja    ProfilProfil   PWPW   ZalogujZaloguj 
nowicjusz - pytania inne niz zwykle - wieksza suma

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
scibi

PostWysłany: Niedziela, 14 Październik 2007, 14:49    Temat postu: nowicjusz - pytania inne niz zwykle - wieksza suma Odpowiedz z cytatem

witam
jestem studentem ekonomii i chcialbym wkoncu zaczac nauke inwestowania, obrotu pieniadzem itp, dlatego postanowilem zaczac od funduszy inwestycyjnych. Mam jeszcze kilka watpliwosci, przeszukiwalem tematy, jednakze nie znalazlem odpowiedzi na moje rozterki, dlatego zalozylem nowy watek. Przedstawie hipotetyczna sytuacje:

-powiedzmy ze inwestowalbym wieksze pieniadze, okolo 50-60tys zl. Uwazacie ze powinienem wszystko wrzucic w fundusze, czy z racji tego ze dopiero zaczynam porozkladac troche po obligacjach, troche po ROR'ach itp?

-drugie zalozenie jest takie, ze chcialbym inwestowac agresywnie, okolo 60% w fundusze akcji. Jest to inwestycja raczej dlugoterminowa, powiedzmy 3-6lat. Wiadome jest, ze inwestujac agresywnie, nie mozna sie podpalac, i dawac poniesc sie emocjom np naglych spadkow, ale co w takich sytuacjach robic? Majac juz swoj portfel, kupione co kupione, po prostu czekac 5lat i wtedy wszystko sprzedawac, czy raczej na biezaco kontrolowac, dokupowac, sprzedawac, zamieniac itp?

-chcialbym postapic zgodnie z radami danymi w szkole inwestowania mbanku, a mianowicie gotowke rozlozyc w odpowiednich proporcjach na 15roznych TFI, mysle ze jest to logiczne, tak zdywersyfikowany portfel raczej w okresie 5 lat nie powinien przyniesc strat, bo chyba musialby nadejsc jakis kataklizm zeby 15 TFI nagle razem zaczelo przynosic straty. zgadzacie sie tym?

W sumie chyba tylke z moich watpliwosci poki co, acha, nalezy dodac ze zamierzam co miesiac "doplacac" okolo 400 badz 1000zl. W co nalezy wtedy wchodzic? kupowac wiecej tego co sie ma, a co jest aktualnie tansze, wejsc w jakies nowe TFI? rozumiem ze ciezko teraz odp, gdyz zalezec bedzie to od biezacej sytuacji i notowan, czyli ze tym mam sie kierowac?

Z gory dzieki za odp, bede tu jeszcze pisal i dopisywal, mam nadzieje ze znajda sie wytrwali ktorzy to przeczytaja i beda chetnie udzielac pomocy poczatkujacemu koledze Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama
gogus

PostWysłany: Poniedziałek, 22 Październik 2007, 19:06    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Ja tak tylko krotko o dwoch sprawach ktore poruszyles.Po pierwsze jezeli chodzi o te spadki to masz racje nie mozna dawac ponosic sie emocjom,ale to tez nie znaczy ze trzeba sie biernie przygladac jak cos od pewnego czasu mocno znizkuje ,bo pamietaj ze jedyna naturalna granica spadkow jest zero.Proponuje wiec ustalic pewna granice spadkow( stop loss)i konsenkwetnie sie tego trzymac.A jak wielkie spadki jestes w stanie zaakceptowac to juz zalezy od Ciebie samego.Jake Bernstein napisal w swojej ksiazce ze wedlug jego doswiadczenia wieksze s/l to wieksze pole do pokazania na co stac dany papier a przez to wieksza szansa na to ze nie sprzedasz w najmniej odpowiednim momencie.Ja osobiscie ustalam zawsze dwie granice. Jedna jakby kontrolna,a druga nazwijmy to bezwzgledna.Tzn jezeli cena spadnie do tego pierwszego pulapu to jeszcze nie sprzedaje tylko czekam na odbicie(ktore przewaznie nastepuje)i wtedy sprzedaje poprostu z mniejsza strata bo na ogol pozniej ten papier spada dalej.Natomiast jezeli ten spadek bedzie bardzo dynamiczny i naruszy to drugie jakby wsparcie to sprzedaje odrazu.Jak dla mnie to dziala tylko w zaleznosci od waloru trzeba ustalac rozne poziomy.
Natomiast druga sprawa to dywersyfikacja.Moim zdaniem to fatalny pomysl rozdzielac portfel az na 15 czesci.Z tego co mozna wyczytac z roznych zrodel to wiekszosc na ogol proponuje podzial na 3-10 czesci ale ja bym sie sklanial bardziej przy tej dolnej granicy.A co sie tyczy samych funduszy to nie mam o tym bladego pojecia.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: