|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Alek
|
Wysłany: Piątek, 12 Październik 2007, 18:11 Temat postu: Co zrobić z akcjami spółki wycofanej z giełdy? |
|
|
Kilka lat temu kupiłem trochę akcji różnych spółek, które wydawały mi się dobre: PKO, PKN, ORLEN i kilka mniejszych - m. in. Grupę Onet.
Wybrałem mocne spółki licząc na dobry zwrot w dłuższym okresie.
Niestety obserwowałem tylko te spółki, które były większe i których kupiłem więcej. Ostatnio w ogóle nie monitorowałem sytuacji. W międzyczasie Grupa Onet zniknęła z parkietu, a ja ciągle mam kilkanaście jej akcji.
Co powinienem zrobić w tej sytuacji?
Wiem, że tvn, który wycofał spółkę z giełdy ma obowiązek odkupić te akcje. Zastanawiam się tylko w jaki sposób ustalona zostanie cena. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
p_romm Moderator

|
Wysłany: Piątek, 12 Październik 2007, 23:05 Temat postu: |
|
|
Jeszcze nie miałem do czynienia z taką sytuacją, ale według mnie:
1. Sprawdź czy spółka napewno została wycofana z giełdy, a czy np. nie zmieniła tylko nazwy.
2. Najlepiej chyba w tej sprawie poradzić się w domu maklerskim przez który kupiłeś akcje.
3. Domyślam się że spółka ma obowiązek kupić akcje po ustalonej cenie, ale pewno jest to tylko do jakiejś określonej daty, a później to pewno możesz sprzedać te akcje ale już nie za pośrednictwem GPW tylko 'osobiście'.
Jak uda Ci się zrobić coś z tym fantem to zostaw info dla potomnych :P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Alek
|
Wysłany: Sobota, 13 Październik 2007, 13:32 Temat postu: |
|
|
| p_romm napisał: | Jeszcze nie miałem do czynienia z taką sytuacją, ale według mnie:
1. Sprawdź czy spółka napewno została wycofana z giełdy, a czy np. nie zmieniła tylko nazwy. |
Na pewno została wycofana. to jest kilkanaście akcji Grupy Onet, której już na pewno na parkiecie nie ma.
Z biurem się na 100% skontaktuję, ale odkrycia w zakresie "zniknięcia" spółki dokonałem wczoraj późnym popołudniem, więc muszę czekać do poniedziałku z tym.
Z jednej strony jest to, moja wina, bo ewidentnie przegapiłem sprawę, ale z drugiej strony dobre biuro mogłoby ostrzec klienta przed taką sytuacją wiedząc, że ma spółkę, którą się wycofuje z giełdy - telefon przecież do mnie mają.
Kursy PKO, Orlenu i TP sprawdzałem co jakiś czas, bo tego mam więcej, a tych drobiazgów niestety nie, bo wiedziałem, że Grupa Onet cały czas ładnie rośnie i za parę lat będę zadowolony. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
p_romm Moderator

|
Wysłany: Niedziela, 14 Październik 2007, 0:57 Temat postu: |
|
|
| Alek napisał: | | Kursy PKO, Orlenu i TP sprawdzałem co jakiś czas, bo tego mam więcej, a tych drobiazgów niestety nie, bo wiedziałem, że Grupa Onet cały czas ładnie rośnie i za parę lat będę zadowolony. |
Proszę i to się nazywa inwestowanie długoterminowe !! :)
Jakbyś miał dużo więcej tych akcji to pewno by cię zawiadomili, wiadomo drobnicą nie ma co się przejmować :P |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gogus
|
Wysłany: Poniedziałek, 22 Październik 2007, 19:13 Temat postu: |
|
|
Witam
Jezeli chodzi o cene po jakiej dana spolka ma skupic swoje akcje to jest to srednia cena z ostatnich szesciu miesiecy,ale jak dokladnie sie za to zabrac to nie wiem.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
marcinucha
|
Wysłany: Poniedziałek, 31 Grudzień 2007, 14:53 Temat postu: |
|
|
| gogus napisał: | Witam
Jezeli chodzi o cene po jakiej dana spolka ma skupic swoje akcje to jest to srednia cena z ostatnich szesciu miesiecy,ale jak dokladnie sie za to zabrac to nie wiem.
Pozdrawiam |
To dotyczy tylko spółek notowanych. W przypadku przymusowego wykupu biegły dokonuje wyceny akcji i po tej cenie masz obowiązek sprzedać. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
|