Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki
Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.

Reklama:    
weterynarz warszawa bielany  
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja    ProfilProfil   PWPW   ZalogujZaloguj 
Co zrobić z akcjami spółki wycofanej z giełdy?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Alek

PostWysłany: Piątek, 12 Październik 2007, 18:11    Temat postu: Co zrobić z akcjami spółki wycofanej z giełdy? Odpowiedz z cytatem

Kilka lat temu kupiłem trochę akcji różnych spółek, które wydawały mi się dobre: PKO, PKN, ORLEN i kilka mniejszych - m. in. Grupę Onet.

Wybrałem mocne spółki licząc na dobry zwrot w dłuższym okresie.

Niestety obserwowałem tylko te spółki, które były większe i których kupiłem więcej. Ostatnio w ogóle nie monitorowałem sytuacji. W międzyczasie Grupa Onet zniknęła z parkietu, a ja ciągle mam kilkanaście jej akcji.

Co powinienem zrobić w tej sytuacji?

Wiem, że tvn, który wycofał spółkę z giełdy ma obowiązek odkupić te akcje. Zastanawiam się tylko w jaki sposób ustalona zostanie cena.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama
p_romm
Moderator

PostWysłany: Piątek, 12 Październik 2007, 23:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeszcze nie miałem do czynienia z taką sytuacją, ale według mnie:

1. Sprawdź czy spółka napewno została wycofana z giełdy, a czy np. nie zmieniła tylko nazwy.

2. Najlepiej chyba w tej sprawie poradzić się w domu maklerskim przez który kupiłeś akcje.

3. Domyślam się że spółka ma obowiązek kupić akcje po ustalonej cenie, ale pewno jest to tylko do jakiejś określonej daty, a później to pewno możesz sprzedać te akcje ale już nie za pośrednictwem GPW tylko 'osobiście'.

Jak uda Ci się zrobić coś z tym fantem to zostaw info dla potomnych :P
Powrót do góry
Alek

PostWysłany: Sobota, 13 Październik 2007, 13:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

p_romm napisał:
Jeszcze nie miałem do czynienia z taką sytuacją, ale według mnie:

1. Sprawdź czy spółka napewno została wycofana z giełdy, a czy np. nie zmieniła tylko nazwy.

Na pewno została wycofana. to jest kilkanaście akcji Grupy Onet, której już na pewno na parkiecie nie ma.

Z biurem się na 100% skontaktuję, ale odkrycia w zakresie "zniknięcia" spółki dokonałem wczoraj późnym popołudniem, więc muszę czekać do poniedziałku z tym.

Z jednej strony jest to, moja wina, bo ewidentnie przegapiłem sprawę, ale z drugiej strony dobre biuro mogłoby ostrzec klienta przed taką sytuacją wiedząc, że ma spółkę, którą się wycofuje z giełdy - telefon przecież do mnie mają.
Kursy PKO, Orlenu i TP sprawdzałem co jakiś czas, bo tego mam więcej, a tych drobiazgów niestety nie, bo wiedziałem, że Grupa Onet cały czas ładnie rośnie i za parę lat będę zadowolony.
Powrót do góry
p_romm
Moderator

PostWysłany: Niedziela, 14 Październik 2007, 0:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Alek napisał:
Kursy PKO, Orlenu i TP sprawdzałem co jakiś czas, bo tego mam więcej, a tych drobiazgów niestety nie, bo wiedziałem, że Grupa Onet cały czas ładnie rośnie i za parę lat będę zadowolony.

Proszę i to się nazywa inwestowanie długoterminowe !! :)

Jakbyś miał dużo więcej tych akcji to pewno by cię zawiadomili, wiadomo drobnicą nie ma co się przejmować :P
Powrót do góry
gogus

PostWysłany: Poniedziałek, 22 Październik 2007, 19:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Jezeli chodzi o cene po jakiej dana spolka ma skupic swoje akcje to jest to srednia cena z ostatnich szesciu miesiecy,ale jak dokladnie sie za to zabrac to nie wiem.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
marcinucha

PostWysłany: Poniedziałek, 31 Grudzień 2007, 14:53    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

gogus napisał:
Witam
Jezeli chodzi o cene po jakiej dana spolka ma skupic swoje akcje to jest to srednia cena z ostatnich szesciu miesiecy,ale jak dokladnie sie za to zabrac to nie wiem.
Pozdrawiam

To dotyczy tylko spółek notowanych. W przypadku przymusowego wykupu biegły dokonuje wyceny akcji i po tej cenie masz obowiązek sprzedać.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: