Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki
Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.

Reklama:    
weterynarz warszawa bielany  
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja    ProfilProfil   PWPW   ZalogujZaloguj 
Szczegół

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adrianek

PostWysłany: Piątek, 7 Wrzesień 2007, 23:12    Temat postu: Szczegół Odpowiedz z cytatem

Witam we wszystkich postach pisze ze aby sprzedać np. akcje trzeba znaleźć nabywce ale czy jeśli mam 50 akcji to czy mogę sprzedać jednej osobie 20 a drugiej 30 czy muszę wszystko jednej z góry dzięki.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama
Youki
Site Admin

PostWysłany: Sobota, 8 Wrzesień 2007, 8:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wystawiasz 50 akcji na sprzedaż i nie interesujesz sie czy kupi to jedna osoba czy wiecej - to wszystko zalatwia za Ciebie system GPW.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
KaT

PostWysłany: Sobota, 8 Wrzesień 2007, 9:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

hey dopisze sie do postu bo podobna uwaga -

ja kupowałam akcje - powiedzmy 300 jednostek - zlecenie zlozylam telefonicznie liczac sie z wyzsza prowizją. Po kilku dniach kiedy mialam mozliwosc sprawdzenia rachunku zauwazylam ze kupowane przeze mnie jednostki byly "na raty" i za kazda taka operacje zostala potracona mi prowizja - koszt operacji nie przekraczał 1400pln z czego mialo byc 9 pln prowizji ja natomiast zaplacilam 25pln....

no nic odwiedzilam dm - ale niekompetentny Pan potaktował mnie jak niedosiaczona dziewczynke i zaczał tłumaczyc jakies głupoty, po kilkukrotnym przerywaniu mu uznał ze powinnam zadzwonic do obslugi...heh zapytalam tez go o hasło z programu dm ktory reprezentuje i uznał ze sie na tym nie zna. No nic usmiechnełam sie i jesczze mu dopiekłam na koniec Twisted Evil

W kazdym razie dla mnie skandal jak w duzym miescie siedzi 2 doradcow z czego jeden nie wiem co tam robi.

No a pytanie brzmi - czy ja zapomnialam o jakiejs magicznej regułce składajac zlecenie kupna akcji? Ze zostały kopowane po kilkadziesiat sztuk i 3-krotnie prowizje zaplacilam?
Youki
Site Admin

PostWysłany: Sobota, 8 Wrzesień 2007, 11:15    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

To wszystko zalezy od cennika w Twoim domie maklerskim, może w nim być zapis, że przy zakupie na "raty" placisz prowizje osobno od kazdej.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
KaT

PostWysłany: Sobota, 8 Wrzesień 2007, 11:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale ja zlozyłam jedno zlecenie - nie mowilam ze chce kupowac partiami....
p_romm
Moderator

PostWysłany: Niedziela, 9 Wrzesień 2007, 0:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ogólnie to są różnego typu zlecenia. Jakie jest domyślne to pewno zależy od domu maklerskiego. Ale zazwyczaj jest chyba tak, że zlecenie może być realizowane poprzez kilka podzleceń. W niektórych domach jak wspomniał Youki pobierają prowizję od KAŻDEGO 'podzlecenia', czyli tak jak w twoim przypadku. Jeśli dom udostępnia innego rodzaju zlecenia to masz do wybory (wklejone z WAG):

Zlecenia bez określonej daty ważności - do takich zleceń zalicza się:

- zlecenia ważne do końca sesji giełdowej, na którą zostało złożone (DZIEŃ),
    - zlecenia ważne bezterminowo (ważność domyślna DOM),
    - zlecenia ważne do pierwszego wykonania - czyli ważne do momentu zawarcia pierwszej transakcji. Niezrealizowana część takiego zlecenia jest anulowana (WiN) - zwane inaczej wykonaj i anuluj,
    - zlecenia "wykonaj lub anuluj" - ważne do momentu zawarcia pierwszej transakcji, podczas której musi być zrealizowane w całości. W przeciwnym wypadku nie jest realizowane w ogóle (WuA).

Jeśli byś chciała kupić tyle ile zadeklarowałaś i na dodatek w jednym zleceniu to musiałabyś skorzystac z opcji WuA.
Powrót do góry
gogus

PostWysłany: Czwartek, 13 Wrzesień 2007, 20:41    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tak to czasem jest ze zleceniami ze rozkladaja sie na wieksza ilosc niz jedno.jezeli wartosc prowizji przekracza 2 zl(w wypadku rachunkow w PKO BP)to suma i tak wyjdzie taka sama natomiast jak wartosc prowizji nie przekracza wartosci ustalonej przez DM to czesto to kosztuje.dlatego tez nie rozumiem tych ktorzy kupuja po jednej sztuce akcji wartej np 7 z.Pozdrawiam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: