Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki
Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.

Reklama:    
weterynarz warszawa bielany  
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja    ProfilProfil   PWPW   ZalogujZaloguj 
IKE - czy jestem zainteresowany ?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Ankiety
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy inwestujesz w IKE ?
Co to jest IKE?
25%
 25%  [ 2 ]
Nie.
37%
 37%  [ 3 ]
Nie, wole inne metody inwestowania.
12%
 12%  [ 1 ]
Nie, ale zamierzam zacząć.
0%
 0%  [ 0 ]
Jeszcze się nie zdecydowałem.
25%
 25%  [ 2 ]
Tak.
0%
 0%  [ 0 ]
Wszystkich Głosów : 8

Autor Wiadomość
p_romm
Moderator

PostWysłany: Wtorek, 21 Sierpień 2007, 2:08    Temat postu: IKE - czy jestem zainteresowany ? Odpowiedz z cytatem

Ponieważ ostatnio czytałem ciekawy artykuł:

http://www.money.pl/emerytury/wiadomosci/artykul/159,0,257183.html?p=md

zastanawia mnie jak forumowicze podchodzą do inwestowania w IKE.

Według mnie

Plusy:

- brak podadatku - plus przez duże P.

- zamrożenie środków - zapłacenie podadku w przypadku wypłaty przed upływym wieku emertytalnego mobilizuje nas do nie robienia tego. Czyli oszczedzamy i oszczedzamy.

Minusy:

- zamrożenie środków - w niektórych sytuacjach gotówka by się przydała, np. do jakiejś dobrej inwestycji.

- jak narazie dość małe możliwości inwestycyjne - znaczy się, nie ma możliwości bezpośrednio inwestowania w wybrane akcje, chyba że się myle i niektóre biura maklerskie udostępniają IKE dla akcji, wiem że w mBanku nie ma.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama
Martinez41

PostWysłany: Niedziela, 6 Styczeń 2008, 21:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli chodzi o rachunek maklerski w IKE to nie ma za dużego wyboru - z tego co wiem tylko 3 oferują tego rodzaju usługi ( podobno z uwagi na mały limit roczny wpłat to im się nie opłaca ).

Ten rodzaj inwestowania się opłaca nawet jeśli nie chcemy trzymać środków 30 lat. Już nawet np po 5 latach daje się odczuć plusy z zachowania 20% dochodów, które można inwestować.

Szczerze mówiąc, nie wierzyłbym w zapowiedzi zneisienia tego podatku. PiS też tak mówił podczas kampanii i po wyborach szybko o tym zapomniał. W zeszłym roku dochody z tego tytułu wyniosły chyba z 4 mld zł więc żaden rząd takiej kwoty się nie pozbędzie tym bardziej gdy coraz głośniej zaczynają krzyczeć lekarze, nauczyciele...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Ankiety Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: