|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
gki17
|
Wysłany: Wtorek, 17 Lipiec 2007, 19:45 Temat postu: Hmmm |
|
|
Witam.
Jestem I raz na tym forum. Ostatnio czytając książke R.Kiosaki "Bogaty-biedny ojciec", wpadłem na pomysł(nie wiem czy okaże sie tylko krótkowzroczny) próby zainwestowania w fundusz. Jednak mówiąc szczerze nie mam zielonego pojęcia na czym to polega, wiem tylko troche 5/10.
Na początek chciałbym zainwestować małą kwote 2. 000zł, jednak przechodzi mi przez głowe taka myśl - czy wogóle inwestować, skoro mogę stacić te 2. 000. Proszę o poradę i kilka informacji dotyczących tego jaki wybrać fundusz czym się kierować i w jak przedstawia się cały proces po inwestycji, czy trzeba to obserwować dzień w dzień, podejmować dynamiczne decyzjie itp,
Pozdrawiam i proszę o opdpowiedź. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
Youki Site Admin

|
Wysłany: Środa, 18 Lipiec 2007, 11:14 Temat postu: |
|
|
Jeśli czytałeś Kiyosaki'ego to na pewno spotkałeś się tam ze stwierdzeniem obrazującym, że bardziej ryzykowne jest nieinwestowanie niż inwestowanie więc wniosek nasuwa się sam - inwestować jak najbardziej.
Funduszy nie trzeba obserwować dzień w dzień, najlepiej wpłacić i sprawdzać co kilka lat  _________________ "Najlepszym przedziałem czasowym trzymania akcji jest wieczność."
Warren Buffett |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gki17
|
Wysłany: Czwartek, 19 Lipiec 2007, 7:26 Temat postu: Hmmm |
|
|
| Wielkie dzięki. Mam jeszcze I małe pytanko, czym mam kierować się wyborze akcji w którą chcę zainwestować. Niektóre z nich przynoszą 70% zysk w ciągu roku, jednak czy to jest realne? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Youki Site Admin

|
Wysłany: Czwartek, 19 Lipiec 2007, 9:50 Temat postu: |
|
|
Akcji czy funduszu? 70% jest realne w obu przypadkach, ale nie zapominaj że "minus" też jest realny, w końcu mówisz tu tylko o roku, ale jak jestes poczatkujacy na giełdzie to sugerowałbym bardziej fundusze. _________________ "Najlepszym przedziałem czasowym trzymania akcji jest wieczność."
Warren Buffett |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gki17
|
Wysłany: Czwartek, 19 Lipiec 2007, 17:22 Temat postu: Hmmm |
|
|
Wielkie dzięki Youki.
Jutro pojadę do biura maklerskiego i zainwestuję, pieniądze rozłoże chyba na II spółki PIONIER i AIG(ablo jeszcze ARKA). Teraz mam kolejny problem przeglądając w internecie rodzaje funduszy inwestycyjnych np. PIONIERA widzę że ilość funduszy jest baaaardzo duża, ceny jednostki uczestnictwa różne w jednych 10 w innych 260zł, i teraz nie mam pojęcia który fundusz będzie tym najlepszym. Czym mam się sugerwoać przy tym wyborze.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Youki Site Admin

|
Wysłany: Czwartek, 19 Lipiec 2007, 20:29 Temat postu: |
|
|
Z biura maklerskiego mozesz skorzystac tez przez internet np. bossa.pl lub mbank.pl, poczytaj na forum juz o tym byly rozmowy, także czym sie sugerowac przy funduszach. Powodzenia  _________________ "Najlepszym przedziałem czasowym trzymania akcji jest wieczność."
Warren Buffett |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gki17
|
Wysłany: Piątek, 20 Lipiec 2007, 18:26 Temat postu: Hmmm |
|
|
| Dziś odwiedziłem biuro maklerskie, cóż spróbowałem czas pokaże czy było warto - wpłaciłem 1.000 na AVIVE(CU) i AIG, fundusze zwiększonego ryzyka. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
garjusz
|
Wysłany: Środa, 25 Lipiec 2007, 16:56 Temat postu: Re: Hmmm |
|
|
| gki17 napisał: | | Dziś odwiedziłem biuro maklerskie, cóż spróbowałem czas pokaże czy było warto.... |
Na pewno było warto
Twój pierwszy krok do inwestowania
A potem może giełda...  _________________
 |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|