Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki
Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.

Reklama:    
weterynarz warszawa bielany  
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja    ProfilProfil   PWPW   ZalogujZaloguj 
Kilka pytań na początek.

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
andrew

PostWysłany: Niedziela, 24 Czerwiec 2007, 22:17    Temat postu: Kilka pytań na początek. Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich, przeglądam forum od kilku dni i znalazłem naprawdę dużo ciekawych informacji Smile ale chciałem prosić o klika porad na początek.

Nie wiem czy dobrze myślę ale skoro na funduszach można jak na razie nieźle zarobić jak wynika z notowań nawet i ok 200% w dwa lata oczywiście że tak nie musi być ale się zdarza to mam w związku z tym taki pomysł:

Zamiast zarabiać przez następne dwa lata i odkładać co miesiąc zarobione pieniądze w fundusze czy nie lepiej wziąć teraz pożyczkę np na 150000 do której mam dostęp po bardzo niskim oprocentowaniu koszt po 2 latach to 8000 i od razu całą kwotę zainwestować w kilka funduszy akcyjnych?
Oczywiście że kupując od razu za taką dużą kwotę mogę trafić teraz na wysoki kurs niż bym kupował partiami co miesiąc, ale czy w perspektywie 2 lat powinienem i tak zarobić dużo więcej no bo pieniądze zaczynają od razu pracować na siebie a nie partiami. Co wy na to??

Jaką strategię najlepiej przyjąć tzn podziału tych środków jeżeli wiem że czas na jaki mogę je lokować to min. 2 lata. Obstaje przy akcyjnych i wysokiej stopie zwrotu ale dla bezpieczeństwa może warto coś w zrównoważony zainwestować??

Druga bardzo istotna kwestia to podatek od zysku 19% zarówno w wypadku funduszy jak i akcji czy ma on związek z normalnym podatkiem dochodowym tzn. czy podwyższa mi mój próg podatkowy czy jest on niezależny. Kwestia jest o tyle istotna że pracując za granicą nie mam teraz obowiązku rozliczania się z US jeżeli n ie osiągnąłem dochodu w Polsce w przeciwnym razie mój dochód zagraniczny będzie podwyższał mi podatek w Polsce od zarobionych pieniędzy. Tylko czy to się tyczy również lokat funduszy i giełdy bo nie jest to forma działalności czy pracy??

Ostatnio zmieniony przez andrew dnia Poniedziałek, 25 Czerwiec 2007, 20:34, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama
Youki
Site Admin

PostWysłany: Poniedziałek, 25 Czerwiec 2007, 9:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

andrew napisał:
Zamiast zarabiać przez następne dwa lata i odkładać co miesiąc zarobione pieniądze w fundusze czy nie lepiej wziąć teraz pożyczkę np na 150000 do której mam dostęp po bardzo niskim oprocentowaniu koszt po 2 latach to 4000 i od razu całą kwotę zainwestować w kilka funduszy akcyjnych?

Pomysł ciekawy, sam nad tym myślałem. I nawet jest duża szansa że takie coś się uda i jest jak najbardziej opłcalne ale pod warunkiem:

że znajdziesz kredyt, który będziesz mógł spłacić w całości np. za 3 czy najlepiej 5 lat.

Podkreślam w całości, bo przecież przy zwykłych kredytach musisz płacić ratę regularnie co miesiąc prawda? czyli tak naprawdę nie dostajesz 150 tyś na te 2 lata bo już po pierwszym miesiącu musisz zapłacić ratę itd. Więc zysk na funduszach miesiąc w miesiąc musiałby taką ratę przewyższać aby to było opłacalne. A w takim wypadku wolałbym nie ryzykować (nie wiem jak ty).

andrew napisał:
Druga bardzo istotna kwestia to podatek od zysku 19% zarówno w wypadku funduszy jak i akcji czy ma on związek z normalnym podatkiem dochodowym tzn. czy podwyższa mi mój próg podatkowy czy jest on niezależny. Kwestia jest o tyle istotna że pracując za granicą nie mam teraz obowiązku rozliczania się z US jeżeli n ie osiągnąłem dochodu w Polsce w przeciwnym razie mój dochód zagraniczny będzie podwyższał mi podatek w Polsce od zarobionych pieniędzy. Tylko czy to się tyczy również lokat funduszy i giełdy bo nie jest to forma działalności czy pracy??

Ten podatek jest raczej niezależny i do tego jest odciągany dopiero gdy sprzedasz jednostki funduszy, a do tego czasu tak jakby go wogóle nie było. Przy wypłacie zabierają automatycznie 19% i już sie tym nie martwisz, nigdzie nawet nie wpisujesz w pitach.

Jeśli chodzi o pracę za granicą to z tego co wiem, jak wrócisz będziesz musiał i tak zapłacić podatek w US w Polsce niezależnie od tego czy już go zapłaciłeś za granicą. Głupia sprawa co nie? Mimo że są jakieś przepisy o unikaniu podwójnego opodatkowania to podobno jest to dosyć trudne do zrealizowania. Ale i tak pogadaj z jakimś doradcą podatkowym bo mogę się mylić, a wiadomo że z US nie ma żartów.
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
andrew

PostWysłany: Poniedziałek, 25 Czerwiec 2007, 20:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No właśnie mnie nie zrozumiałeś. Napisałem że te 150000 będzie mnie kosztować ok 8000 po dwóch latach (6.9%) czyli jak wolisz 3.45% rocznie(ok 4000) to nawet jak by liczyć miesięcznie to daje ok 0.3% kosztu tej pożyczki.
Ale to jest bez znaczenia bo jeżeli po 2 latach fundsze ostrożnie licząc dadzą mi powiedzmy 70% no to minus 19% podatku i - te 6.9% to da i tak mi 50.1% zysku na czysto. Czy nie tak?

No i może ktoś może mi coś podpowiedzieć na temat konstruowania własnego portfela, tzn. czy mam się tylko sugerować najlepszymi wynikami funduszy i powiedzmy wybrać dwa akcyjne najlepiej zarabiające na liście i jakiś jeden zrównoważony czy zrobić to jakoś inaczej żeby było najrozsądniej.
Powrót do góry
Youki
Site Admin

PostWysłany: Wtorek, 26 Czerwiec 2007, 10:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jeśli masz możliwość takiego kredytu to tylko brać Smile

Przy 150000 zł warto by było zdywersyfikować to na kilka funduszy o różnych strategiach. Stawiałbym bardziej na akcyjne, w końcu to 2 lata (pomyśl także czy nie warto by było wziąć tego kredytu na dłużej jak jest okazja - 3, 4 lata np. akcyjne powinny ci zarobić sporą sumkę).

Jeśli chodzi o wybór konkretnego funduszu to sugeruj się po prostu różnymi ich strategiami, a więc wybrałbym na twoim miejscu:
- jakiegoś misia (małe i średnie spółki)
- jakiś inwestujuący identycznie jak fundusz emerytalny np. skarbiec
- inwestujący w WIG20
- inwestujący za granicą
- w nieruchomości

Przy takiej dywersyfikacji choćby była zwała to któryś powinien zarobić.

P.S.
Gdzie takie kredyty dają?
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
andrew

PostWysłany: Wtorek, 26 Czerwiec 2007, 16:55    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mogę i na pięć lat wziąć ale wtedy koszt wzrośnie tak jak napisałem 3.2% rocznie niby mało ale nie chcę się wbijać w kredyt na pięć lat a poza tym może będę potrzebował kasy za 2 - 3 lata.
A taki kredyt mam możliwość załatwić w banku którym pracuje jako preferencyjny dla pracowników. Można go wziąć na max. 5 lat dlatego o funduszach pomyślałem.

Dzięki za utwierdzenie mnie w moim pomysle Smile No i za sugestie dot. dywersyfikacji.
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: