Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki
Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.

Reklama:    
weterynarz warszawa bielany  
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja    ProfilProfil   PWPW   ZalogujZaloguj 
dziwna sytuacja, problem początkującego

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wooster

PostWysłany: Piątek, 21 Styczeń 2011, 17:43    Temat postu: dziwna sytuacja, problem początkującego Odpowiedz z cytatem

Witam,
Niedawno zacząłem inwestować na giełdzie przez eMaklera Mbanku. Wszystko fajnie, kupiłem 119 akcji TVN-u za 16,75zł. Teraz chciałem je sprzedać i pojawiłe się pewne niejasności. Mam kilka pytań i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Otóż zleciłem kupno 16363 akcji WIKANY za 0,11zł na dzisiaj, tak że na koncie zostało mi około 22zł. Ich cena gdy zleciłem kupno wynosiła 0,12zł. W ciągu dnia cena kilkukrotnie wynosiła 0,11zł (np. teraz), a jednak zlecienie nie zostało zrealizowane, mimo że ma status PRZYJĘTE. O co chodzi? Dlaczego moje zlecenie nie zostało zrealizowane i nie kupiłem tych akcji? Kwota którą przeznaczyłem na ten zakup widnieje teraz w rubryce "Środki zablokowane pod zlecenia."

Drugi problem: Chciałem sprzedać akcje TVN-u. Zleciłem sprzedaż za 17,10zł. Gdy wchodzę na swoje konto w eMaklerze widzę coś takiego: http://bit.ly/gBb27X
Natomiast gdy klikam na ten przycisk "online", to wygląda to tak: http://bit.ly/ehSZJn
I w tym momencie pojawia się mętlik w głowie. Sprzedałem te akcje, czy nie? Gdy w trybie "online" wejdę w "sprzedaż akcji", to wyświetli się napis "Brak papierów do sprzedaży." W historii transakcji dopiero po wejściu do trybu "online" pojawia się wpis, że TVN został sprzedany. To jak jest w końcu, sprzedałem te akcje, czy mam je nadal? Czemu na koncie mam tylko 22zł, jak powinienem mieć przecież pieniądze ze sprzedaży akcji. I dlaczego TVN cały czas widnieje w posiadanych papierach (widać to na pierwszym obrazku)?

Czy pierwszy problem (z WIKANĄ) może być przez to, że po prostu nie było sprzedającego? Gdzie mogę zobaczyć oferty kupna i sprzedaży danych akcji?

Gdyby ktoś mógłby mi odpowiedzieć, byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam, Wooster
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: