|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
gogus
|
Wysłany: Środa, 7 Lipiec 2010, 20:50 Temat postu: |
|
|
Cześć.
| Cytat: | | Zastanawiam się, dlaczego ustaliłeś Activate Stops Immediately na False |
To jest właśnie kwestia do której przekonuje Cie od początku.Czytaj pomoc i wyciągaj wnioski.W tym wypadku też w pierwszej kolejności bym wyciągnął taki wniosek,ale ważniejsze było dla mnie to w jaki sposób pracuje program a nie co mi się może wydawać.
| Cytat: | Scenario 2:
you trade on today's close and want to exit intraday on stop price
Correct settings:
ActivateStopsImmediately turned OFF
ExitAtStop = 1
Trade delays set to zero
Trade price set to close
|
Co do poślizgów to nie znam żadnej recepty na to.Pogrzeb w sieci być może coś znajdziesz.Ja zawsze sprawdzam dość sporo transakcji czy faktycznie mogło do nich dojść.Ten pomysł z większa prowizja nie jest najgorszy.A co do mWig40 to walory z tego indeksu nie są az tak płynne jak Ci się wydaje.Poślizgi tam występują i to często.
| Cytat: | | Nie widzę, żebyś gdziekolwiek ustawiał buyprice, czyli jak rozumiem domyślną wartością jest buyprice = Close |
Warunek że ceny maja być te z zamknięcia jest na samym końcu.Nie ma tu nic domyślnego,jeśli cena nie jest ustalona z poziomu formuły to musi być ustawiona w ustawieniach w zakładce trades.
W dalszej części pytania nie bardzo Wiem o co Ci chodzi,ale jeśli masz na myśli automatyczny trading za pomocą Amibrokera to chyba jeszcze poczekasz na to trochę czasu.Boś zaczyna wprowadzać takie możliwości,ale ogólnie na polskiej giełdzie jest to jeszcze niemożliwe.A jeśli chodzi o zlecenie składane ręcznie to wybór jest dość spory.
Jeśli chodzi o obliczanie stopów w Ami to jest taka możliwość,ale nie wiem jak się to robi.Nawet przy skanowaniu amibroker nie pokaże Ci zamknięcia pozycji przez ApplyStop.Ja na te potrzeby stworzyłem sobie arkusz w Excelu,który pobiera dane z aplikacji do notowań(DDE) i na bieżąco wylicza stopy.W rzeczywistym tradingu poza jednym wyjątkiem,stopy składa się dopiero jak papiery masz już na rachunku.Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
johnyjj2
|
Wysłany: Środa, 21 Lipiec 2010, 15:18 Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź!
Dalej staram się stworzyć dobry system transakcyjny. Do tej pory najlepsze dwa systemy, jakie stworzyłem dają 176,68% zysku i -25,47% maksymalnego obsunięcia kapitału z systemu oraz odpowiednio 129,54% i -21,48%. Niemniej dalej poszukuję lepszego systemu, aby obsunięcie nie przekraczało 20% i aby system był mniej zależny od tego, na akcjach spółek którego indeksu go testuję (powyższe dwa działają najlepiej na mWIG40, trochę gorzej na WIG20, ale też nieźle).
Miałbym takie cztery pytania. Pierwsze i ważniejsze dotyczy tego, w jaki sposób w trakcie korzystania z systemu mogę wiedzieć, na jakie wartości ustalać, a później zmieniać zlecenia stop. Bez tej umiejętności dobry system do niczego mi się nie przyda, skoro nie mam z niego jak korzystać. Napisałem taki temat (http://www.elitetrader.com/vb/showthread.php?s=&postid=2899427), jednak odpowiedzi się nie doczekałem.
Natomiast drugie pytanie dotyczy BackTestów. Mam zoptymalizowany system, włączam BackTest, widzę w polu Results kilkanaście Tickerów, w polu Trade zawsze jest Long, są podane Date. Jednak Date to jak rozumiem data otwarcia. Skąd zatem mogę znać datę zamknięcia długiej pozycji, sugerowaną przez system? Stworzyłem taki prosty system, który przynosi 300% zysku przy max. system % drawdown równym -25% i chciałbym zobaczyć wykresy dla danych czternastu pozycji. Samego systemu chyba nie będę używał, gdyż w ciągu czterech lat dokonuje on tylko czternastu transakcji (trzynastu dobrych), ale np. przez dwa lata daje tylko jeden sygnał. Czy też uważasz, że taki system jest dobry?
Trzecie zaś pytanie dotyczy wielkości pozycji. Ty ustalałeś ją w kodzie na 25%. Jaka jest domyślna wartość? Na przykład mam 100 000, system da mi sygnał, żeby coś kupił, transakcji dokonam za 25%, mam 75 000, to czy następna transakcja jest za 25% * 75 000? Dobrze to rozumiem? Jaka jest domyślna wartość prowizji (u Ciebie 0,39%, ja używałem również 0,6%, aby w ten sposób uwzględnić poślizg)?
I pytanie czwarte. W jakich miesiącach i latach miały miejsce historyczne krachy giełdowe na GPW w Warszawie?
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robert.kajzer
|
Wysłany: Czwartek, 22 Lipiec 2010, 11:20 Temat postu: |
|
|
To zalezy jak wielkie spadki nazywasz krachami.
Najnowszy krach na GPW to z tego co pamietam lipiec 2007. Wczesniej w 2000 byl krach na spolkach internetowych. No i krach w 1994.
To takie 3 glowne krachy.
Odnosnie stopow to moim zdaniem nie ma generalnej zasady. Samemu trzeba sie nauczyc ich poprawnego stosowania. _________________ http://abcinwestowania.wordpress.com ---> blog o inwestowaniu
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
http://poradnikinwestycyjny.wordpress.com ---> poradnik inwestowania w Fundusze Inwestycyjne |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gogus
|
Wysłany: Czwartek, 22 Lipiec 2010, 17:21 Temat postu: |
|
|
Witam.
Pierwsza kwestia tych stopów.Nie wiem od czego mam zacząć i jak zacząć,wiec zanim coś napiszę chciałbym żebyś opisał mi krok po kroku w jaki sposób zabierasz się za optymalizacje stopów w Ami?Jest to ważne bo myślę że tu tkwi problem.Do ustalania jakiego stopa użyć i o jakiej wielkości potrzeba trochę praktyki.Dość szybko mógłbyś zaobserwować pewne rzeczy przy pomocy zabawy z AmiBrokerem ale najpierw chciałbym wiedzieć to o co pytałem wyżej.
W tym drugim pytaniu trochę się pogubiłem.Nie wiem dokładnie co uruchamiasz bo tu napisałeś że "BackTest" a w temacie do którego wysłałeś link napisałeś że "scan".Z drugiej zaś strony w "scan" nie ma kilkunastu tickerow."BackTest" przeprowadza symulacje transakcji i znajdziesz tam datę wejścia jak i wyjścia z pozycji,oraz ceny i wiele innych.Natomiast "Scan" służy do skanowania rynku w poszukiwaniu sygnałów kupna lub sprzedaży.Jeśli w formule będziesz miał zdefiniowana sprzedaż np po przecięciu średniej od góry przez cenę,to przy skanowaniu pojawi się sygnał sprzedaży,ale jeśli sprzedaż jest wygenerowana przez ApplyStop to po przeskanowaniu rynku ten sygnał się nie pojawi,ale później w symulowanej transakcji pozycja będzie zamknięta w tym miejscu.Nie wiem dlaczego tak jest,ale jest tak na pewno bo napisał o tym sam twórca programu.Ja jak już pisałem ominąłem to za pomocą Excela.
Jeśli zaś chodzi o ten system z czternastoma sygnałami to tak:Prawdopodobnie są ludzie którzy byliby w stanie używać takiego systemu,jednak dla kogoś kto tworzy systemy mechaniczne,próba 14 transakcji nie może być wiarygodna.Sto transakcji to według mnie minimum,a im więcej tym lepiej.Troszkę podejrzane też jest to,że na 14 pozycji,trzynaście przyniosło zysk.
Jeśli chodzi o prowizje to domyślnie jeśli jej nie ustalisz to nie ma żadnej.Prowizje możesz ustalać też w ustawieniach,ale żeby to robić musisz wykreślić ten wiersz z formuły,bo zawsze ustawienia z poziomu formuły mają najwyższy priorytet.
Wielkość pozycji jeśli jej nie zdefiniujesz będzie zależała od ilości sygnałów.Jeśli w danym dniu portfel będzie zawierał tylko gotówkę i wystąpi jeden sygnał to zrealizuje kupno za 100%,a jeśli sygnałów będzie więcej to podzieli tą kwotę.
Z tymi krachami to ja nieszczególnie się na tym znam.Tak z głowy wymieniłbym to wszystko o czym już pisał kolega wyżej.Nie wiem czy jeszcze w 1997 coś się nie działo,ale nie mam pewności.Trzeba by poszukać w sieci lub na wykresach.
Rozpisz mi to o co pytałem na początku.Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
robert.kajzer
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
johnyjj2
|
Wysłany: Piątek, 23 Lipiec 2010, 18:50 Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedzi!
Zacznę od tych krachów. Otóż mając już system chciałbym wiedzieć, jak sprawdzałby się on w sytuacji takiego właśnie krachu. Mogę założyć taką sytuację, że w momencie, gdy będę miał kapitał początkowy i dobry system, wejdę na giełdę i akurat pech zechce, że nastąpi krach. Wolałbym nie zostać z powodu takiego pecha wyrzucony z giełdy. Również nie chciałbym stracić strasznie dużo gotówki w sytuacji krachu, gdybym już trochę na giełdzie trochę był. Stąd też zamierzam dokładnie przetestować system właśnie w okolicach takich krachów. No a do tego potrzebuję albo dat (miesiące i lata), kiedy na giełdzie miały miejsce raczej ogólnie przyjęte krachy albo jakiejś metody jak sobie samemu wyliczyć te historyczne okresy.
Rzecz druga i wygląda na to, że najważniejsza w tym momencie, to właśnie kwestia stopów. Jak zauważyłem, AmiBroker, choć stopy można zawrzeć w kodzie i uwzględnia je podczas optymalizacji i testowania systemu, nie wyświetla a) wartości zlecenia stop, jaką należy ustawić na początku, b) wartości zlecenia stop w kolejnych dniach, kiedy trzeba ją na bieżąco zmieniać, c) nie informuje, że pozycja została zamknięta w wyniku realizacji zlecenia stop. Znając punkty (a) i (b) automatycznie zna się też punkt (c). W związku z tym widzę, że nie ma raczej innej opcji, niż pobranie danych przez makro w Excelu i ich analiza przez własnoręcznie napisany kod. A do tego potrzebuję wiedzieć dokładnie, w jaki sposób, krok po kroku, AmiBroker wylicza stopy, zwłaszcza następujące:
| Kod: | ApplyStop(stopTypeLoss,stopModePercent,SL,1,0,0); //stop poczatkowy
ApplyStop(stopTypeTrailing,stopModePercent,TS,1,0,0); //trailing stop
ApplyStop(stopTypeProfit,stopModePercent,TP,1,0,0); //take profit |
No a co do kwestii trzeciej, czyli mojej metody optymalizacji, wygląda na to, że wymaga ona ulepszenia . Generalnie to tworzę system, w którym znajdują się następujące elementy: a) zmienna boolean do optymalizacji, dzięki której system wie, czy ma używać MA czy EMA, b) dodatkowy warunek trendu, c) warunek otwarcia pozycji, d) warunek zamknięcia pozycji, e) zlecenia stop, f) końcowe warunki, czyli i. Buy = BuyTmp AND AdditionalCondition, gdzie BuyTmp to punkt (c), natomiast AdditionalCondition to (b), ii. wielkość pozycji, iii. pozostałe warunki, czyli kapitał początkowy, rodzaj odpalania stopów, rodzaj prowizji itd.
Mam trzy dodatkowe warunki trendu, kilka warunków otwarcia pozycji, kilka zamknięcia, kilka rodzajów stopów. Wszystkie wymienione rzeczy na razie zamieniam jeszcze na kod, choć koncepcje ogólne już mam. Następnie zamierzam wypróbować wszystkich kombinacji. Tutaj pojawia się kilka drobnych problemów. Po pierwsze muszę te "podzespoły" zamieniać w kodzie manualnie, gdyż zawierają one funkcję Optimize, natomiast nie można funkcji Optimize zagnieżdżać warunkowo. Poprzez zagnieżdżanie warunkowe rozumiem to, że mogę użyć zmiennej do wyboru konkretnej metody otwarcia, zaś w tych wszystkich otwarciach też użyć Optimize do optymalizacji parametrów. Niestety, AmiBroker wykonuje Optimize również dla tych otwarć, które nie są aktualnie w użyciu. W związku z tym pozostaje tylko manualne zamienianie części kodu.
Drugi problem jest taki, że system staje się zbyt skomplikowany i jest w nim za dużo parametrów, a to nie jest dobra oznaka. No i do tego część moich koncepcji to metody otwarcia, część to metody zamknięcia, ale również część to komplementarne metody zarówno zamknięcia jak i otwarcia (przy odwrotnych warunkach), co dodatkowo wprowadza jeszcze zamieszanie. Najwygodniej chyba by było, gdybym mógł osobno wprowadzać wszystkie swoje otwarcia, osobno zamknięcia, osobno stopy itd. Wydaje mi się, że MetaStock umożliwia coś takiego, ale miałem z nim jakiś problem, jak z niego korzystałem, więc przerzuciłem się na AmiBrokera. Może czas rozwiązać ten mój problem z MetaStockiem i wrócić do niego.
Aby się pozbyć nadmiernej złożoności systemu mogę po prostu całkiem zrezygnować z tych dodatkowych warunków trendu, choć trochę szkoda. Jednym z nich jest np. "dzisiejsze maksimum większe od wczorajszego". Aha, i testuję tylko dla długich pozycji. W krótkie chyba dopiero od niedawna można się bawić na GPW i domyślam się, że trochę to może jeszcze kuleć, ale w tej kwestii pewności nie mam. Choć możliwość gry na krótkich pozycjach przydałaby się, gdyby duża część indeksów leciała na łeb na szyję. Ja wtedy mógłbym zarabiać, choć sporo osób by traciło. No, ale zapewne w takiej sytuacji lepiej jest na bieżąco obserwować parametry systemu, takie jak maksymalne dotychczasowe obsunięcie z jednej transakcji, maksymalną ilość przegranych pod rząd i w razie, gdyby system zaczął się sypać, po prostu z niego zrezygnować i stworzyć nowy system na nowe czasy.
Pozdrawiam! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
gogus
|
Wysłany: Poniedziałek, 26 Lipiec 2010, 16:30 Temat postu: |
|
|
Witam.
| Cytat: | | Otóż mając już system chciałbym wiedzieć, jak sprawdzałby się on w sytuacji takiego właśnie krachu |
To są właśnie najważniejsze punkty systemu.Dlatego właśnie mówi się o testowaniu systemów na jak najdłuższej historii.Ma to na celu sprawdzanie systemu w każdych warunkach rynkowych.Dlatego też przeglądając te transakcje które przyniosły największe straty powinieneś szukać rozwiązań jak im zapobiec.Systemy oparte na trendzie powinny mieć w sobie jakiś filtr,który powoduje że podczas długotrwałej bessy system po prostu jest poza rynkiem.Wystarczy dołożyć jakąś długą średnią jako identyfikator trendu.A same okresy takich zjazdów można zobaczyć bez problemu na wykresie.
Teraz najważniejsze
Wydaje mi się,że źle podchodzisz do optymalizacji.Po pierwsze dlatego że ciągle dopytujesz się o wartości stopów(a wiedzę ta powinieneś wyciągnąć z optymalizacji),po drugie dlatego że to co mi opisałeś to nie jest optymalizacja.Według mnie to mogą być przyczyny:
1)W ogóle nie optymalizujesz(przycisk "Optimize") i wydaje Ci się że wystarczy jak jest to zawarte w formule.
2)Optymalizujesz ale nie czytasz raportów,bo myślisz że na tym optymalizacja się kończy.
3)Być może optymalizujesz i czytasz raporty,ale nie wyciągasz z nich wniosków tzn następnie nie podstawiasz najlepszych parametrów do formuły.
Ja tu nic Ci się nie staram udowadniać,chcę tylko wyprowadzić Cie z ewentualnego złego toku myślenia.Jeśli faktycznie masz z tym problemy,to powinno Ci się to przydać: http://www.amibroker.com/guide_pl/h_optimization.html
Jeśli chodzi o wyliczanie stopów to jest to bardzo proste:
1)Stop początkowy (np 5%) to jego wartość(5%) odjęta od ceny kupna.
Przykład: Cena kupna 100 zł,stop stawiasz na 95 zł.
2)Stop kroczący to jego wartość odjęta od ceny najwyższej.
Przykład:Cena kupna 100 zł ,cena najwyższa 120 zł,stop stawiasz na 114 zł
3)Stop kasujący zysk to jego wartość dodana do ceny kupna.
Przykład: cena kupna 100 zł,take profit 105 zł.
Jeśli chodzi o Excela to nie trzeba używać do tego makra,wystarczy wymiana danych DDE.A formuły do Excela do wyliczania stopów są bardzo proste.Nie wiem tylko czy w Twojej aplikacji do notowań masz możliwość wymiany DDE bo z tego co wiem to jest to już stary sposób.
Masz racje z tym ,że za dużo parametrów w systemie nie może być.Moim zdaniem jeden filtr trendu zdecydowanie wystarczy.System powinien być raczej prosty a tym bardziej system bazujący na trendzie.
Metastocka nie znam wcale,ale na pewno nadejdzie dzień kiedy się nim zainteresuje.Puki co wszystko co jest mi do tej pory potrzebne mimo przeszkód jakoś udaje mi się odpalić w Ami.
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
johnyjj2
|
Wysłany: Wtorek, 27 Lipiec 2010, 19:31 Temat postu: |
|
|
Dzięki za odpowiedź!
Tym razem szykuje się z mojej strony trochę dłuższy post . Używałem przycisku Optimize, czytałem raporty i szczególną uwagę zwracałem na wartości Max % Profit oraz Max % System Drawdown. Co do profitu, to patrząc na różne wyniki zakładam, że nie powinien być niższy niż 100%, natomiast udawało mi się dojść do kilkuset procent. Co do maksymalnego obsunięcia systemu to ponoć nie powinien on być większy niż 20%, mi zaś dla dobrych wartości profitu udawało się dojść co najwyżej do 25%. Natomiast co do wyciągania wniosków to były raczej przypadkowe systemy (ot jakiś pomysł i jego realizacja), natomiast teraz dopiero zaczynam bardziej zorganizowane poszukiwania.
Wielkość pozycji.
Zastanawiam się jeszcze nad kwestią wielkości pozycji. Dajmy na to, że mam ustalone 25%. Jeśli mam np. 10 000 i dwa zlecenia to wydaję 5 000. Załóżmy, że następnie mając 5 000 system wskazuje mi pięć zleceń o wykonania w danym dniu. Biorąc 25% z tej kwoty zabraknie mi na piąte zlecenie (4 * 1 250). Chyba, że wygląda to tak, że pierwsze zlecenie jest za 25% * 5 000 = 1 250. Drugie za 25% * (5 000 - 1 250) = 937,50, trzecie za 25% * 2812,5 itd. Zgaduję jednak, że tak nie jest, bo wprowadzałoby to dziwny czynnik losowy w postaci tego, które z równoważnych zleceń zostanie wykonane jako pierwsze. Czyżby więc w takiej sytuacji system automatycznie zmniejszał 25% do maksymalnego możliwego procentu, czyli w tym wypadku 20%, wykonywał pięć zleceń, każde za 1 000 i zostawiał mnie bez gotówki?
Krachy giełdowe.
Jeżeli chodzi o krachy to właśnie szukałem jakichś obiektywnych reguł, aby znaleźć poszczególne miesiące i lata, na których bym musiał przeprowadzić osobne skanowanie systemu i przeczytać, czy raport jest w miarę korzystny. Owszem, korzystam z filtrów trendu, więc jeśli działają one tak jak bym tego chciał, to nie powinienem tracić w trakcie takich krachów. Ponieważ nie mam obiektywnych metod szukania, kiedy można stwierdzić, że krach nastąpił, to poszukam po tych datach, które mi podaliście. No, chyba, że znajdę jakiś sposób do wyznaczania tych krachów, który mógłby mi się również w przyszłości przydać, jeśli bym hipotetycznie zabrał się za inne giełdy, niż GPW.
Stop początkowy.
Jeśłi chodzi o zlecenia stop to jestem bardzo zadowolony, że wiem teraz, jak je dokładniej wyliczyć. Pomoc AmiBrokera bardziej mówiła o składni i dość ogólnikowo o zastosowaniu, niezbyt dużo jednak o sposobie, w jaki AmiBroker obliczał te zlecenia stop. Jak rozumiem i jak sama nazwa wskazuje stop początkowy ustalam tylko w dniu, kiedy zakupię akcje (np. składam zlecenie w środę wieczorem, w czwartek w południe jest ono zrealizowane, w czwartek wieczorem ustalam wartość zlecenia stop; lepiej by było od razu ustalić, ile ma wynosić to zlecenie stop, ale ponoć nie jest to możliwe on-line w biurach maklerskich).
Stop kroczący i kasujący zysk.
Co do stopa kroczącego to dalej trochę to dla mnie brzmi enigmatycznie, więc pewnie będę zmuszony przeprowadzić dalsze poszukiwania w internecie. "Jego wartość", czyli jaka wartość? "Cena najwyższa" to jak rozumiem cena najwyższa w danym dniu? Czyli w dniu, kiedy akcje dostaję na rachunek brokerski oraz w kolejnych dniach, kiedy zmieniam wartość zlecenia stopu kroczącego w kolejnych dniach. Natomiast co do stopa kasującego zysk to czym jest "jego wartość"? Jak już pisałem, zapewne będę musiał trochę jeszcze na temat zleceń stop poszukać. Także to jest taki istotniejszy problem, nad którym teraz siedzę.
Wykresy zleceń stop.
No, chyba że łatwiej da się to jakoś zrobić poprzez analizę wykresów tych trzech rodzajów stop. W tym celu musiałbym wiedzieć, jak wyrysować te trzy zlecenia w AmiBrokerze, zgaduję, że można to zrobić gdzieś w okienku Optimize. Podejrzewam jednak, że łatwiej analizować wartości zleceń stop w Excelu.
Mój sposób optymalizacji.
Piszesz, że "ciągle dopytuję się o wartość stopów, a wiedzę tą powinienem wyciągnąć z optymalizacji". Wychodzę z takiego założenia, że nawet mając dobre otwarcie i dobre zamknięcie pozycji, zlecenie stop może zmienić na tyle dużo i sporo czynników może na nie mieć wpływ, że raczej tylko ograniczoną wiedzę mogę wyciągnąć z optymalizacji. Stąd też zlecenia stop niezależnie optymalizuję dla każdej kombinacji otwarć i zamknięć.
Konwersja wyników optymalizacji do formatu Excela.
Co do Excela to program Microsoftu po raz kolejny mnie zawiódł. Tworzę plik csv poprzez Export w AmiBrokerze. (Rzecz jasna plików csv nie mogę z powrotem importować do AmiBrokera, więc nie wiem, dlaczego csv jest domyślnym rozszerzeniem eksportu w AmiBrokerze). Następnie otwieram plik csv w Excelu i źle mi go odczytuje. W takim razie przy pomocy zewnętrznego programu konwertuję csv do xls. I niestety tutaj Excel nie daje już rady, ponieważ ma ograniczenie do 65536 wierszy, co wygląda mi na 2^16. No a czasem wyników optymalizacji mam trochę więcej. To jest już jednak pytanie bardziej dotyczące Office'a, niż giełdy
Piszesz, że nie wiesz, czy w mojej aplikacji do notowań mam możliwość wymiany DDE. Otóż używam AmiBrokera 5 i korzystam z danych do MetaStocka z bossa.pl.
Odnawianie pozycji zamkniętych przez stop.
Filtry trendu mam. Natomiast zastanawiam się jeszcze, czy by nie spróbować np. dodać wznawiania pozycji. Dajmy na to w taki sposób: 1. wyrzuci mnie stop, 2. odpowiedni wskaźnik pokazuje wartość "mniejszą niż", 3. zwrot w górę z niskich poziomów - wtedy odnawiam pozycję. Rzecz w tym, że trochę to gorzej zakodować, bo wymagałoby w kodzie wiedzy na temat tego, że dotyczy to tylko otwierania pozycji, która wcześniej była zamknięta.
No a obecnie mam sporo różnych kombinacji otwarć i zamknięć, które optymalizuję (tzn. wyszukuję odpowiednich parametrów dających największy zysk i najmniejsze obsunięcie kapitału). Systemów jest na tyle, że parę tygodni mi zejdzie na tym.
Pozdrawiam!
PS I jeszcze taka kwestia poboczna, stosunkowo mało istotna. Optymalizacja w AmiBrokerze ma pewien mankament (chyba, że da się go jakoś prosto obejść, a ja o tym nie wiem). Otóż uruchamiam Formula Editor, wczytuję kod, wybieram przycisk z wykrzyknikiem i włączam optymalizację, która zajmuje np. 20 godzin, ponieważ chcę przyjąć dość niewielki krok i spory zakres zmiennych do optymalizacji. Optymalizacja się kończy. I teraz, czasami jeśli zminimalizuję okienko AmiBrokera, a następnie je powiększę albo jeśli korzystam w międzyczasie z innych programów, po powrocie do AmiBrokera widzę tylko Formula Editor, natomiast okienko optymalizacji znika. Jeśli wcisnę jeszcze raz przycisk z wykrzyknikiem, pojawi mi się okienko, w którym uprzednio optymalizował, ale puste (ani jeden wiersz nie jest wypełniony danymi). Ponownie zadaje mi pytanie, czy chcę przeprowadzić optymalizację ze względu na dużą ilość kroków. Obojętnie co wybiorę, i tak dane z wcześniejszej optymalizacji giną. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
|