|
Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.
|
Reklama: weterynarz warszawa bielany
|
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
wolvve
|
Wysłany: Piątek, 30 Kwiecień 2010, 0:08 Temat postu: Limity aktywacji |
|
|
Cześć, dręczy mnie jedna głupia rzecz której za nic nie potrafię zrozumieć .
Czy ktoś może mi wytłumaczyć baardzo łopatologicznie jak dla debila za przeproszeniem jak za pomocą limitu aktywacji mogę ustalić sobie stop loss czy take profit!!
Proszę rozjaśnić moje rozumowanie
1) Aktualny kurs akcji wynosi 10zł. Daje zlecenie kupna z limitem aktywacji
15zł oraz realizacji 20 zł. Jeżeli dobrze myślę to gdy cena dojdzie do 15zł ja te akcje wtedy faktycznie kupie a później jak dojdzie cena do 20zł to je mi z automatu sprzeda tak za te 20zł jak będą chętni?
2) No a teraz sytuacja taka sama tylko chce ustawić drugi limit realizacji w momencie gdyby akcje spadły do 5zł to chce sprzedać je. I moje pytanie czy mogę ustawić takie zlecenie z limitem aktywacji z dwoma limitami realizacji 20zł i 5zł ??
Pomocy!
Pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Reklama
|
|
 |
gogus
|
Wysłany: Sobota, 1 Maj 2010, 21:44 Temat postu: |
|
|
Witam.Na tego typu pytania najlepszą odpowiedzią jest Google ale że aktualnie moja kondycja psychofizyczna nie pozwala mi na zajęcie bardziej pochłaniające to Ci odpowiem skoro nikt tego jeszcze nie zrobił
1)Jeżeli aktualny kurs wynosi 10 zł a postawisz zlecenie z limitem aktywacji 15 zł i realizacji 20 zł to zlecenie zostanie aktywowane gdy cena osiągnie 15 zł i ZREALIZOWANE po cenie nie wyższej niż 20 zł.Limit aktywacji to warunek po spełnieniu którego zlecenie pojawia się w arkuszu bo do tej pory nie jest widoczne.Natomiast gdy zlecenie pojawi się już w arkuszu,staje się zwykłym zleceniem z limitem ceny.Zlecenia z limitem aktywacji muszą spełniać pewne warunki:
1.W chwili składania zlecenia kurs ostatniej transakcji musi być niższy od limitu aktywacji(dla zleceń kupna)
2.Limit realizacji musi być większy lub równy limitowi aktywacji.
Dla zleceń sprzedaży odwrotnie.
2)W tym drugim pytaniu prawdopodobnie masz na myśli złożenie dwóch zleceń na te same papiery które posiadasz(jedno stop loss,a drugie take profit).Jeśli dobrze zrozumiałem i tak jest,to nie da się tego zrobić za pomocą zlecenia z limitem aktywacji bo do jego złożenia wymagane jest pokrycie w gotówce lub papierach.Do tego celu można użyć zlecenia DDM+.
Chyba prościej się nie da:)Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
wolvve
|
Wysłany: Poniedziałek, 3 Maj 2010, 15:28 Temat postu: |
|
|
Dzięki za odp.
właśnie google nie potrafiło wyjaśnić moich wątpliwości być może dlatego że myślałem troszkę w innym kierunku.
ale chyba w końcu pojąłem. Choć wydaje mi się że jest spore niedogodnienie co do TP w pojęciu rozumianym tak jak jest rozumiane na Forexie. O ile stop loss sprzeda mi akcje poniżej pewnego poziomu to z tego wynika że TP na GPW sprowadza się tylko do kupna akcji do określonej ceny.
Bo chodziło mi o takie rozwiązanie w którym mógłbym ustawić GÓRNĄ granice TP w której po przekroczeniu system będzie SPRZEDAWAŁ akcje (kupuje za 10 kurs wzrasta do 15 a system mi je z automatu próbuje sprzedać np PCR). Z tego wynika że trzeba być na bieżąco z rynkiem aby nie utracić wypracowanych dochodów... jeśli coś pokręciłem proszę o poprawienie.
Pozdrawiam |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
|
|
|
|