Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki
Inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne, waluty, giełdy zagraniczne, towarowe i inne rynki. Rozmowy: spółki giełdowe, finanse, konta bankowe, lokaty i obligacje skarbowe. Miejsce dla każdego inwestora.

Reklama:    
weterynarz warszawa bielany  
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    RejestracjaRejestracja    ProfilProfil   PWPW   ZalogujZaloguj 
Spółki groszowe po raz kolejny

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Góral

PostWysłany: Sobota, 10 Maj 2008, 19:56    Temat postu: Spółki groszowe po raz kolejny Odpowiedz z cytatem

Aż głupio mi tworzyć kolejny wątek na ten temat, bo wystarczająco dużo wyczytałem już negatywnych opinii nt. tytułowych spółek 'śmieciowych' przeglądając forum, ale nurtuje mnie ta kwestia.

Otóż chce zainwestować jakieś 1000zł. Kupno 10 000 akcji np. FONu za 0.03zł, sprzedaż od razu gdy podskoczy do 0.04zł. Nie licząc prowizji wychodzi 100zł zysku. Wykonalne? Czytałem, że mogą być problemy z kupnem / sprzedażą większej ilości akcji jednak jest to pojęcie dosyć względne. Co wy na to?

Pozdrawiam ; )
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Reklama
Tomy

PostWysłany: Poniedziałek, 12 Maj 2008, 1:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Goral wiesz dlaczego spolki groszowe sa spolkami groszowymi?
Albo sa to swieze spolki lub jest maly popyt na nie-co oznacza ze nie sa atrakcyje (zazwyczaj). Oczywiscie mozna znalezc nieoszlifowany diament ale jest to na tyle trudno ze lepiej szukac gdzie indziej.
Poprzez badania musisz zadecydowac czy warto sie w to angazowac. Nie mysl ze cos co jest tanie to musi zdrozec, zazwyczaj sa jakies tego fundamentale powody.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Góral

PostWysłany: Poniedziałek, 12 Maj 2008, 11:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Tego nie powiedziałem : ) ale spójrz na wykresy:

http://www.bankier.pl/inwestowanie/narzedzia/tech/index.html?symbol=FON
http://www.bankier.pl/inwestowanie/narzedzia/tech/index.html?symbol=PCGUARD

Jest jeszcze pare takich spółek. Ze względu na to ze na GPW najmniejszą jednostką jest 1 grosz, gdy np. FON wzrosnie z 0.03 do 0.04 to wartosc akcji wzrasta o 33.3%. Przez ostatnie kilkanaście dni spółka ta lata pomiędzy wartościami 3 a 4 grosze za akcje. Przy zakupie kilkunastu / kilkudziesięciu tysięcy takich akcji w cenie 3gr i sprzedaży zaraz po wzroście do 4gr, wydaje mi się, że można trochę zarobić ; ) Ktoś mi kiedyś powiedział, że może być problem z płynnością i gdy składając takie zamówienie kupie na przykład 1/4 zlecenia. Taki FON ma jednak dużo akcji i dosyć duży wolumen, więc pytam o wasze doświadczenie, jak to wygląda w praktyce ; ) Niestety czekam jeszcze na uruchomienie własnego konta ; |
Powrót do góry
gogus

PostWysłany: Poniedziałek, 12 Maj 2008, 15:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zastanawiające jest to ze liczysz tylko w jedną stronę.a pomyslales ile stracisz gdy cena spadnie do 2 gr lub nawet grosza za akcje?Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
gogus

PostWysłany: Poniedziałek, 12 Maj 2008, 15:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zastanawiające jest to ze liczysz tylko w jedną stronę.a pomyslales ile stracisz gdy cena spadnie do 2 gr lub nawet grosza za akcje?Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Tomy

PostWysłany: Poniedziałek, 12 Maj 2008, 22:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Obie spolki (technicznie) prezentuja sie bardzo slabo. Tred w dol, zmniejszajace sie obroty. Slabo reagoja na wzrosty glownych indeksow.
Nie zawracalbym sobie nimi glowy.
Powrót do góry
Góral

PostWysłany: Wtorek, 13 Maj 2008, 14:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Owszem, wziąłem to pod uwagę. Jednak od miesiąca spółka ta waha się pomiędzy tymi dwiema wartościami, więc zawsze można spróbować, w końcu cała giełda to ryzyko ; ) A 33.3% w ciągu jednego dnia często sie nie trafia : )

Spółki są słabe, tutaj jednak zwracałem tylko uwagę na powtarzające sie zachowanie wykresów ich cen.

Pozdrawiam ; )
Powrót do góry
Tomy

PostWysłany: Wtorek, 13 Maj 2008, 23:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Musisz wiedziec co te "powtarzajace sie zachowanie wykresow ich cen" znaczy, np.: Jezeli wig 20 wzrasta a Fon wacha sie miedzy dwoma cenami to znaczy ze inwestorzy i spekulanci nie akceptuja wyzszych cen przy polepszajacej sie sytuacji na rynku lub tylko "jednosesyjni" tworza volumen.
Jezeli juz tak bardzo chcesz zaryzykowac to sprobuj wiec chanelingu- czyli kupuj w dolnych granicach kanalu i sprzedawaj w gornych.
Powrót do góry
Góral

PostWysłany: Środa, 14 Maj 2008, 18:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O to mi właśnie chodziło : ) Niestety nie znałem tej nazwy. Właśnie dostałem kopertę z hasłem dostępu więc na najbliższych sesjach zobaczymy jakie to daje efekty. Rozumiem, że to jest technika 'zaliczająca' się do daytradingu - jeżeli znasz jakąś książkę traktującą o innych metodach tego typu to chętnie poznam tytuł.

Pozdrawiam ; )
Powrót do góry
Tomy

PostWysłany: Czwartek, 15 Maj 2008, 1:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Takie wzory cenowe mozna zaobserwowac we wszyskich przedzialach czsowych. Nie tak dawno urzywalem tej techniki kupujac i sprzedajac ZMH na NYSE. Dosyc dobrze sie sprawdzala.
Co do ksiazek to napewno cos znajdziesz o analizie technicznej.
Urzywajac techniki chanelingu najlepiej sie sprawdzaja roznego rodzaju oscylatory np. stochastyczny. Nie stosuj srednich kroczacych one potwierdzaja tred.
Powrót do góry
goodfun

PostWysłany: Sobota, 17 Maj 2008, 12:56    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam! Jestem w podobnej sytuacji jak Góral. Czekam na otwarcie konta i nurtuje mnie temat spólek groszowych, które oscylują w ostatnich tygodniach między 3 a 4 grosze. Na symulatorze potroilem już swój kapitał dlatego postanowiłem zainwestować w realu. Wielka prośba do Górala - napisz jak poszło inwestowanie w te spółki.
Powrót do góry
Boniek

PostWysłany: Sobota, 19 Lipiec 2008, 21:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

obecnie jest spółka MEWA, której akcje sięgają ceny 0,01 pln. chciałem kupić pakiet akcji po tej cenie, jednak jest to chyba prawie nie wykonalne. Sprzedanie w cenie 0,02pln pewnie podobnie by wyglądało. Obroty są niestety bardzo niskie.

Odradzam
Powrót do góry
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Giełda, inwestowanie w akcje, fundusze inwestycyjne i inne rynki Strona Główna -> Dla początkujących Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1
Skocz do: